Με το δεξί αρχίζει το νέο έτος ο Ελληνας επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχοντας υπογράψει τη συμφωνία ανάμεσα στην Chipita και στις πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, που του δίνει τον πλήρη έλεγχο της τελευταίας και την απαλλάσσει από σημαντικότατο μέρος των υποχρεώσεών της.
Ομως το πραγματικό στοίχημα θα κριθεί στην αγορά και το αποτέλεσμα ίσως χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη ένα έτος για να το μάθουμε.
Μέχρι τότε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και οι Αραβες συνεταίροι του θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου που χρειάζεται η Νίκας και να την κάνουν να ορθοποδήσει. Πόσο βαθιά; Περί τα 23.000.000 ευρώ, λένε στην αγορά.
Ποσό που, αν και δυσθεώρητο πλέον για την ελληνική καθημερινότητα, αποτελεί αστείο (sic) νούμερο για την οικογένεια των Aράβων δισεκατομμυριούχων Ολαγιάν, που αποτελούν τις «πλάτες» του Θεοδωρόπουλου.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της αλλαντοβιομηχανίας, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ανέρχονται στα 81.000.000 ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες και την αύξηση κεφαλαίου δεν θα ξεπερνούν τα 26.400.000 ευρώ.
Βαθύ το «κούρεμα» λοιπόν, ώστε να μπορέσει η εταιρία να ορθοποδήσει και οι Eurobank, Attica και Alpha να πάρουν τα υπόλοιπα λεφτά τους πίσω. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν θα ήταν δυνατό και η εταιρία πιθανότατα θα κατέβαζε ρολά, εάν δεν αποφάσιζαν οι Ολαγιάν να επενδύσουν.
Δημιούργησε προσκόμματα
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος των Αράβων στην Chipita, διαπραγματεύεται εδώ και ενάμιση χρόνο τη συμφωνία. Προσκόμματα δημιούργησε, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η παλαιά ιδιοκτησία, η πλευρά δηλαδή της οικογένειας Νίκα, που δεν έχει όμως πλέον ισχύ στον όμιλο. Πίσω από τον Θεοδωρόπουλο βρίσκεται η οικογένεια Ολαγιάν.
H αραβική οικογένεια είναι εδώ και καιρό ο βασικός μέτοχος της Chipita και από το 2011 είχε μπει στη Νίκας τοποθετούμενη στο 50% μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι παντρεμένος με τη Λούσυ Τσώλου και έχει αποκτήσει τέσσερις γιους. Αποτελεί για πολλούς χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία με λαϊκές καταβολές. Γεννήθηκε το 1957 και μεγάλωσε στη Νεάπολη, ανάμεσα δηλαδή στα Εξάρχεια, στον Λυκαβηττό και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος
Ορφανός από πατέρα από την εφηβεία του, δούλεψε μαζί με τον αδελφό του μια μικρή οικογενειακή εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη Recor, που εξέλιξαν, χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ.
Αργότερα μεταπηδά σε εταιρία εισαγωγών γλυκισμάτων και παγωτών, την Aligel, όπου σύντομα αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της, ενώ το 1986 αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Ιnteria, εταιρία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 50% των μετοχών της Chipita, τότε εταιρεία παραγωγής σνακ, και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%. Μέσα στα επόμενα χρόνια γιγαντώθηκε.
Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund που αποτέλεσε το κοινό επενδυτικό όχημα του ομίλου Ολαγιάν, της De Benedetti, της Alpha Finance και του ΤΙΤΑΝ, και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν.
Το 1994 η Chipita θα μπει στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τα επόμενα 16 χρόνια θα αναπτύξει πολλά νέα προϊόντα, ενώ παράλληλα γίνεται «πολυεθνική» με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως, όμως, με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό.
Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη Vivartia, και τo 2007 η Vivartia πουλιέται στη MIG, σε μια κίνηση που λέγεται ότι κατέστρεψε τις σχέσεις των Δ. Δασκαλόπουλου και Σπ. Θεοδωρόπουλου, αφού ο πρώτος δεν είχε ενημερώσει τον δεύτερο… Το καλοκαίρι του 2010 ο Θεοδωρόπουλος μαζί με τον παλιό του γνώριμο, τον όμιλο Ολαγιάν, αλλά και με βοήθεια από άλλους Ελληνες επιχειρηματίες, εξαγοράζει πίσω την Chipita.
Η «αυτοκρατορία» των Ολαγιάν με επενδύσεις σε Ελλάδα και όλον τον πλανήτη
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι Ολαγιάν; Ο όμιλος είναι ο επενδυτικός βραχίονας του Σαουδάραβα επιχειρηματία Χαλέντ Ολαγιάν. Οι Ολαγιάν ήρθαν Ελλάδα την άνοιξη του 1976 από τον Λίβανο.
Στην Αθήνα τότε είχε έρθει η οικογένεια του ιδρυτή του ομίλου Sulliman Saleh Olayan, όπως και το ανώτατο management, επίσης με τις οικογένειές του. Με τον εμφύλιο στον Λίβανο να διαρκεί τελικά πάνω από 15 χρόνια, δεν επέστρεψαν ποτέ και έκτοτε υιοθέτησαν ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα.
Το αρχηγείο της Olayan Investments Company βρίσκεται στη Γλυφάδα. Θεωρείται ευρέως στον αραβικό κόσμο ο ισχυρότερος επιχειρηματικός όμιλος της Σαουδικής Αραβίας και διαθέτει επενδύσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και την εμφιαλώτρια και διανομέα της Coca-Cola στη Σαουδική Αραβία.
Περιουσία 12 δισ. δολάρια
Την τελευταία δεκαετία, μετά και τον θάνατο του Suliman Saleh Olayan, στον θρόνο της επιχειρηματικής αυτής αυτοκρατορίας έχει ανέβει ο γιος του, Khaled Olayan. Ο Khaled έχει επίσης τρεις διόλου άσημες αδελφές.
Μεταξύ τους μοιράζονται περιουσία η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 12 δισ. δολάρια και συγκαταλέγονται έτσι στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Οι απαρχές του ομίλου εντοπίζονται στα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη του έργου κατασκευής του πρώτου παναραβικού αγωγού πετρελαίου που ο Suliman Saleh Olayan πήρε μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους του, την Bechtel.