Η Ουάσινγκτον οφείλει να στείλει στην Κίνα με σαφή τρόπο το μήνυμα πως η κατασκευή νησιών στην οποία επιδίδεται στη Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να σταματήσει κι ότι δεν θα της επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε αυτά, δήλωσε ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, έχει ονομάσει επόμενο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τίλερσον τόνισε πως η κατασκευή νησιών και η εγκατάσταση στρατιωτικών μέσων σε αυτά είναι κινήσεις «παρόμοιες» με την «κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ μιας πιο επιθετικής στάσης έναντι της Κίνας, ο Τίλερσον τόνισε:
«θα στείλουμε στην Κίνα ένα σαφές μήνυμα ότι πρώτον η κατασκευή νησιών θα σταματήσει και δεύτερον ότι δεν θα σας επιτραπεί να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα νησιά».
Παράλληλα, ο Τίλερσον είπε πως το Μεξικό είναι μια χώρα την οποία συνδέει μια «μακρά» σχέση φιλίας με τις ΗΠΑ κι ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συνεργαστεί με τον νότιο γείτονά της «λόγω της σημασίας που έχει για εμάς».
Ακόμη, ο Τίλερσον είπε ότι η κοινή άμυνα των κρατών μελών του NATO, η οποία βασίζεται στο Άρθρο 5, είναι απαραβίαστη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ο Ρεξ Τίλερσον είπε πως θα συμβούλευε τον πρόεδρο Τραμπ να ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο προτείνει να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας -ακόμη κι αν έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο- ενώ διεμήνυσε πως θα επανεξετάσει αν η Κούβα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των κρατών στα οποία η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις διότι θεωρεί πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».