13.2 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Προσλήψεις (κρυφές και φανερές) και το μισθολόγιο του Δημοσίου

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για τις δαπάνες του Δημοσίου και τα στοιχεία της απογραφής καταδεικνύουν με σαφή και αποκαλυπτικό τρόπο ότι ο κρατικός μηχανισμός ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο …μεγάλος ασθενής, αρχίζει πάλι να αυξάνεται και να πληθαίνει τα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια απασχόλησε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών μόνο για την θεσμοθέτηση μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών, αυτήν την περίοδο έχει επανατεθεί από τους δανειστές το θέμα της επανεξέτασης των δημοσίων δαπανών με προοπτική να περικόπτονται με την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.

Προσλήψεις, φανερές και ..κρυφές, αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για απασχόληση προσωπικού, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η δημιουργία νέων δομών στον κρατικό μηχανισμό αυξάνει διαρκώς το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος χωρίς να γίνονται παράλληλα κινήσεις εξορθολογισμού δομών και προσωπικού.

Από τα τέλη του 2015 με την παρουσίαση από το υπουργείο Οικονομικών του μισθολογικού κόστους στο κράτος ήταν εμφανές ότι ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν σχεδόν ο ίδιος από το 2013 έως και το 2015, το κόστος εμφανιζόταν αυξημένο την τελευταία χρονιά. Συγκεκριμένα το ΥΠΟΙΚ έδωσε στην δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία για το συνολικό κόστος μισθοδοσίας, στα οποία περιλαμβάνονται τακτικές και πρόσθετες αποδοχές υπαλλήλων, των ενταγμένων στο σύστημα πληρωμής της ΕΑΠ φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, κατά την τελευταία τριετία.

Το 2013 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 14.931.884.840,24 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 758.490. Το 2014 το μισθολογικό κόστος ανήλθε σε 15.243.935.699,49 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 769.543 ενώ το 2015 το μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 14.915.054.098,70 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων ανήλθε σε 738.076. Παρά το γεγονός ότι από το 2013 μέχρι και το 2015 παρατηρείται μία μείωση των υπαλλήλων περί τις 20.000 εργαζόμενους το μισθολογικό κόστος παραμένει σχεδόν το ίδιο, γεγονός που αποδεικνύει αυξημένες υποχρεώσεις του Δημοσίου παρά την μείωση των εργαζομένων.

Το 2016 η κυβέρνηση αύξησε τις δομές στο δημόσιο με την δημιουργία νέων υπουργείων (επικρατείας αλλά και σπάσιμο των υπερυπουργείων) καθώς και την θεσμοθέτηση νέων γραμματειών στις οποίες συστήθηκαν θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και επιστημονικών συνεργατών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, όπως κατεγράφη στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016, οι απασχολούμενοι σε φορείς του Δημοσίου, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί, αυξήθηκαν κατά 27.700. Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για «απασχολούμενους σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο συνολικός αριθμός των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο που είναι καταγεγραμμένοι στην «Απογραφή» αυξήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, κατά 6.803 πρόσωπα. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Υπάρχουν όμως και οι …έμμεσες προσλήψεις εκεί όπου το κράτος κάνει τα στραβά μάτια στις συνεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων έργου και χρόνου με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι εργαζόμενοι στην Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους αφού υποστηρίζουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προσέλαβε 1.750 περίπου εργαζόμενους μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ενώ η ίδια ψήφισε νόμο που έδινε την δυνατότητα στις υπηρεσίες να μην παρίσταται στα δικαστήρια, δικαιώνοντας αυτόματα τους εναγόμενους συμβασιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ήταν ο Κ. Μητσοτάκης υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, είχε συμφωνηθεί ότι ήταν υποχρέωση του κράτους να παρίσταται ως πολιτική αγωγή στις δικαστικές υποθέσεις συμβασιούχων που ζητούσαν μονιμοποίηση ενώ με την επίσπευση των πειθαρχικών και δικαστικών διαδικασιών είχε προβλεφθεί η απόλυση 1.750 συμβασιούχων που εργάζονταν με δικαστικές αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τροπολογία που προβλέπει την αυτόματη ανανέωση συμβάσεων έως και δύο φορές για συμβασιούχους που προσλαμβάνονται ακόμη και σήμερα με την οποία πλησιάζουν το όριο του 24μηνου που προβλέπει το Π.Δ Παυλόπουλου για μονιμοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους οι οποίοι με την αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων αναμένεται να θέσουν περίπου 4-5.000 συμβασιούχους, υπό…μονιμοποίηση με μοναδικό κριτήριο τις ανανεώσεις των συμβάσεων, δημιουργώντας μία νέα γενιά συμβασιούχων που θέλουν να «μπουν» στο δημόσιο από την πίσω πόρτα. Στο κατώφλι του δημοσίου με μόνο κριτήριο την αυτόματη ανανέωση της σύμβασης αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι τα επόμενα δύο έτη ενώ ήδη στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν το κλίμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφήνοντας υπόνοιες ότι περιληφθούν διατάξεις για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

 

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ