Εξηγήσεις και αναλυτικά στοιχεία για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, τα κονδύλια που έχουν λάβει και τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν ζητά από την κυβέρνηση ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία το 80% των προσληφθέντων στα hot spot δεν προσέρχεται στην εργασία του.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Μεταναστευτικής πολιτικής και Εσωτερικών αναφέρει: «Εξακολουθεί να υφίσταται το χάος και η προχειρότητα στη διαχείριση του μείζονος εθνικού ζητήματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, μοιράζοντας χρήματα χωρίς κανένα έλεγχο σε ΜΚΟ και προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει εάν εργάζονται και που» για να προσθέσει: «Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά τη δράση των ΜΚΟ, του προσωπικού που απασχολούν και των χρημάτων που διαχειρίζονται.
Εξαιρετικά μεγάλα ποσά έχουν διατεθεί στις ΜΚΟ για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, κάτι για το οποίο εξαρχής διατυπώσαμε την διαφωνία μας, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι κρατικές και αφορούν σε εθνικά θέματα.
Παρά, όμως, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόσφυγες και μετανάστες διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει … κάπου χαθεί, θέματα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας εγείρονται, ενώ οι εικόνες από καταυλισμούς χωμένους στο χιόνι, τις τελευταίες ημέρες, διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς».
«Η κυβέρνηση επιδεικνύει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα: στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στο σεβασμό της αξιοπρέπειας ταλαιπωρημένων ανθρώπων, στην παρακολούθηση του έργου των ΜΚΟ, ακόμη και στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που η ίδια η κυβέρνηση διαχειρίζεται.
Για παράδειγμα, από τα 17,5 εκ. ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις υπαλλήλων ώστε να στελεχώσουν κέντρα φιλοξενίας και hotspot τα 10.9 προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. To γεγονός ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις (16-01-2017) του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ Δημήτρη Βίτσα, από τους 2500 που προσελήφθησαν το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspot μόλις το 20% προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτά» συνεχίζει ο ίδιος για να υποστηρίξει:
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος και, καταφανώς, επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει ένα πράγματι μεγαλειώδες αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Όμως, τέτοιες επιπόλαιες και πρόχειρες πολιτικές προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και στρώνουν το δρόμο με ροδοπέταλα σε ακραίες θέσεις και ρατσιστικές απόψεις. Η κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν διαθέτει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και λειτουργεί χωρίς πλάνο και προγραμματισμό.
Ακόμη, δεν έχει διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης που να περιλαμβάνει την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, την παρακολούθηση και την άσκηση ελέγχου στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών δημόσιων πόρων, καθώς και τη δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία κέντρων φιλοξενίας στη χώρα μας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Ζητά τέλος απο τους υπουργούς: «Παρακαλώ όπως μας δώσετε αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με πόσες και ποιες ΜΚΟ ασχολούνται με το προσφυγικό στη χώρα μας. Σε ποιες δομές δραστηριοποιούνται και τι προσωπικό απασχολούν;
Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσληφθεί για την κάλυψη των αναγκών σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και που υπηρετούν. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των δομών φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών για το έτος 2017;»