Την ώρα που στο υπουργείο Οικονομικών πανηγυρίζουν για την υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων, τα χρέη των φορολογούμενων ξεπερνούν τα 95 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13,9 δις ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε!
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: το Δεκέμβριο, που ο Κρατικός Προϋπολογισμός «έγραφε» υπέρβαση στους στόχους των εσόδων κατά 437 εκατ. ευρώ, στις εφορίες «έγραφαν» νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δις ευρώ. Έτσι αν και ταμειακά το 2016 έφυγε με υπερπλεόνασμα 1,7 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκει μπροστά του ένα νέο «βουνό» χρεών ύψους 13,9 δις ευρώ, που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο κατά 2 δις ευρώ από τα χρέη του 2015, αλλά δεν παύει να προκαλεί δέος.
Οι οφειλές, εκτός από δείκτες, συνεπάγονται και κάτι ακόμα. Το άγριο κυνήγι των φορολογούμενων που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής και δεν έχουν ή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Μέσα στο 2016, 839.056 φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι 13.000 μέσα στο Δεκέμβριο ήτοι μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων! Η συνέχεια, βέβαια, αναμένεται ακόμα πιο ζόρικη, αν λάβει κανείς υπόψιν τον τεράστιο όγκο των φορολογούμενων που χρωστάνε (4.146.483) και τις φορολογικές υποχρεώσεις που είναι μπροστά, με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα έχουν ενσωματωμένες πλήρως τις αλλαγές που «τρέχουν» από τα μέσα του 2016 ήτοι τη μείωση του αφορολογήτου για το πρώτο εξάμηνου της περασμένης χρονιάς (η αυξημένη παρακράτηση ξεκίνησε από τον Ιούνιο), την αύξηση της έκτακτης εισφοράς για το σύνολο του 2016 όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και το πρώτο εξάμηνο για μισθωτούς- συνταξιούχους, καθώς και την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους επιτηδευματίες, ενώ και ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί για μια ακόμα χρονιά με πλασματικές και όχι πραγματικές τιμές.
Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και η ολοένα μεγαλύτερη στρατιά των οφειλετών του Δημοσίου δεν είναι αντικρουόμενη πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα στενεύει ο κύκλος των φορολογούμενων που έχουν ακόμα κάποια φοροδοτική ικανότητα, ενώ οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις δείχνουν να αποδίδουν. Το συμπέρασμα είναι, όμως, ότι το σύστημα κινδυνεύει να «σκάσει» από την υπερφορολόγηση, ειδικά εάν η διαπραγμάτευση φέρει κι άλλα μέτρα. Οι επιμέρους δείκτες δείχνουν, άλλωστε, ότι η φοροδοτική εξαντλείται μήνα με το μήνα: η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το 68%, που μπορεί να είναι υψηλότερο ποσοστό από αυτό των προηγούμενων τριών ετών, αλλά σε απόλυτους αριθμούς οι εισπράξεις είναι μικρότερες (το 2016 εισπράχθηκαν 2,692 δις ευρώ, έναντι 2,730 δις ευρώ το 2014 και 3,687 δις ευρώ το 2013), με εξαίρεση την «ειδική» χρονιά του 2015, που η χώρα βρέθηκε προ των πυλών της χρεοκοπίας.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι σταθερή ασυνέπεια του Κράτους απέναντι στους φορολογούμενους. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι με το «κλείσιμο» του 2016, το Δημόσιο χρωστάει 2,269 δις ευρώ σε επιστροφές φόρων κι αν δεν υπήρχαν οι δόσεις από το Μνημόνιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, αυτά τα «φέσια» θα ξεπερνούσαν τα 3 δις ευρώ.