9.3 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πινακίδες για POS – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του Υπουργείου

Ειδικές πινακίδες, σε εμφανές σημείο στις βιτρίνες των καταστημάτων τους και κοντά στο ταμείο, θα πρέπει να τοποθετήσουν, από σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2017, βάσει της νέα νομοθεσίας για το πλαστικό χρήμα, οι καταστηματάρχες προκειμένου να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το αν αποδέχονται πληρωμές μέσω POS. Διαφορετικά κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα  «οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο».

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να επεκτείνει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην αγορά της διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το επόμενο,  πιο καθοριστικό, βήμα προβλέπεται να γίνει με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών μέσω της οποίας θα περιγράφονται τα επαγγέλματα και οι κατηγορίες παροχής υπηρεσιών, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS για τη διενέργεια συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση εγκατάστασης POS από τα καταστήματα εστίασης, καθώς και άλλα επαγγέλματα με υψηλή παραβατικότητα. Η δεύτερη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2017 και η τρίτη φάση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018

Σημειώνεται ότι αρμόδια Αρχή για τη διενέργεια του ελέγχου και την επιβολή των προστίμων, στην περίπτωση που η ενημέρωση των καταναλωτών για την αποδοχή πληρωμών μέσω POS είναι ελλιπής, είναι η  Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Το πρόστιμο μπορεί να περιοριστεί στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός τριάντα ημερών από την επιβολή του. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι η έκδοση απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης  με την οποία να ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια του ελέγχου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή υπέγραψε εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 66 του νόμου 4446/2016 σχετικά με την ενημέρωση του καταναλωτή για την αποδοχή ή μη μέσων πληρωμής με κάρτα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο, “οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η’ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής κατηγορίες καρτών VISA, MASTER CARD, MAESTRO, DINERS, AMERICAN EXPRESS, DISCOVER, UNION PAY. Η σχετική ενημέρωση μπορεί να παρέχεται είτε ολογράφως, είτε με παραπομπή στο εμπορικό σήμα κάθε κάρτας.

Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα τμήματα Εμπορίου των διευθύνσεων Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας επιβάλλουν στους παραβάτες διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, κατόπιν καταγγελίας καταναλωτή είτε αυτεπάγγελτως διενεργούμενου ελέγχου.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της ανάλογα με την Αρχή που επέβαλε το πρόστιμο, είτε ενώπιον του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, είτε ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση.

Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής και υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο που εξέδωσε”.

 

 

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ