9.3 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Τρικυμία:”Εμπρός εκλογές,πίσω μέτρα” και στη μέση ο Τσακαλώτος

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκέλα Μέρκελ στη Μάλτα όπου η καγκελάριος συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να τα βρει με τους Θεσμούς για να κλείσει η αξιολόγηση ,ίσως αποδειχθεί πολιτικό ορόσημο για το Μαξίμου.

Επιστρέφοντας από την Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας και με δεδομένη την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την προσεχή Δευτέρα έχει μπροστά του τρία 24ωρα για να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του : συμφωνία και μέτρα ή ρήξη και εκλογές. Ο Β. Σόιμπλε έθεσε ένα ακόμη deadline στην ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο επισημαίνοντας « Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση»

Γιατί το Μαξίμου προκρίνει τον συμβιβασμό 

Το Μ. Μαξίμου δείχνει να αναζητά έναν συμβιβασμό με τους εταίρους έχοντας αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει η εικόνα της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι θα ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τις εκλογές σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία.

Παράλληλα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν επιθυμούν εκλογές σε αυτήν την φάση.

Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση του κυβερνώντος κόμματος και πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Ποιοι θέλουν εκλογές 

Η παράταση όμως των συζητήσεων θυμίζει έντονα το 2015 και συγκεκριμένα το τμήμα που αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε η τάση του Π. Λαφαζάνη που αργότερα αποσχίστηκε από το κόμμα και δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα, φλέρταρε ανοιχτά με τα σενάρια της δραχμής έως ώτου συγκρούστηκε μετωπικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της ευρωζώνης.

Σήμερα στο εσωτερικό του κόμματος μία σειρά κορυφαίων στελεχών διαφωνούν με την τακτική του δεύτερου συμβιβασμού με τους δανειστές και υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο δρόμος της διαφυγής μέσω εκλογών προκειμένου να διατηρήσουν ποσοστά της τάξης του 20% και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμμα στο άμεσο μέλλον.

Πρώτος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι κάλπες σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης εμφανίζεται ως θιασώτης του σεναρίου των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύγκρουση του Ν. Βούτση με τον Ευ.Τσακαλώτο για τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών έχουν ως υπόβαθρο την διαφωνία του Προέδρου της Βουλής με την τακτική ενός δεύτερου συμβιβασμού με τους εταίρους για την οποία… πιστώνει τον Ευ. Τσακαλώτο και το Μ. Μαξίμου.

Οπαδός των εκλογών εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης ο οποίος υποστηρίζει ότι σε ένα νέο αδιέξοδο με τους εταίρους θα πρέπει να μιλήσει ο λαός ενώ ο …«τέταρτος σωματοφύλακας» των εκλογών είναι ο Στ. Κούλογλου ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να γίνουν εκλογές τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την στήριξη του λαού παρά αργότερα.

Είναι προφανές ότι οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει το Μ. Μαξίμου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της ηγεσίας με τις …συνιστώσες του κόμματος καθώς και η ομάδα των 53+ διαφωνεί με την μείωση του αφορολόγητου.

Τόσο ο Ν. Μανιός όσο και ο Γ. Κυρίτσης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την συγκεκριμένη διάταξη εάν έρθει στην βουλή δημιουργώντας πονοκέφαλο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα με τον Τσακαλώτο

Στην μέση της υπόγειας σύγκρουσης μεταξύ του Μ. Μαξίμου και των «σωματοφυλάκων των εκλογών» βρίσκεται ο Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος μοιάζει με το εύκολο εξιλαστήριο θύμα στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να ρήξη την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις σε ένα κυβερνητικό στέλεχος. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι ο Ευ. Τσακαλώτος δεν ήθελε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών στον τελευταίο ανασχηματισμό και έμεινε στην θέση μετά από πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Η παρουσία του στην κυβέρνηση και μάλιστα ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης δημιουργούσε αναστολές στην ομάδα των 53+ να επιτεθούν στην ηγεσία του κόμματος για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο ίδιος έχει εκφράσει αρκετές φορές την διαφωνία του με την ακολουθούμενη τακτική αλλά στο τέλος πάντα συμβιβαζόταν με την γραμμή της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η απειλή που εξαπέλυσε στα μέλη του Ουάσιγκτον group στην πρώτη αξιολόγηση ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο. Τελικά το αφορολόγητο έπεσε κάτω από τα 9.000 ευρώ αλλά ο κ. Τσακαλώτος έμεινε στην θέση του.

Η προσπάθειά του να απαντήσει στην βουλή και η απόφαση του Ν. Βούτση να μην του δώσει τον λόγο, όταν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε να λάβει τον λόγο ο Τσακαλώτος για να τα …ρίξει στην ΝΔ με τα σπαστά ελληνικά που χρησιμοποιεί, οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση στην οποία καταγράφεται η διάσταση απόψεων που έχει με τμήμα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει κλείσει ένα σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης όταν τόσο ο Δ. Τζαανακόπουλος όσο και ο Ν. Βούτσης σε συνεντεύξεις τους τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το σύνολο των συμφωνηθέντων και πως οι εταίροι καθυστερούν με σκοπιμότητα τις συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Ευ. Τσακαλώτος βρίσκεται στην μέση μίας σύγκρουσης μεταξύ Μ. Μαξίμου και κομματικών όπου ο ίδιος εμφανίζεται να είναι χαμένος στην μετάφραση των διαπραγματεύσεων…

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ