Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έχοντας ηλεκτρική δραστηριότητα για τουλάχιστον δέκα λεπτά μετά τον θάνατο, αποκαλύπτει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Αν και ο θάνατος παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα σταματά περίπου τη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά. Μια περσινή επιστημονική έρευνα είχε δείξει όμως ότι τα γονίδια συνεχίζουν να είναι ενεργά –σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ακόμη πιο ενεργά απ’ ό,τι όταν ο άνθρωπος ζούσε– ακόμη και επί μέρες μετά τον θάνατό του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λ. Νόρτον του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό νευρολογικό περιοδικό Canadian Journal of Neurological Studies, σύμφωνα με τις βρετανικές Independent και Telegraph, ανέφεραν την περίπτωση ενός ατόμου που είχε διαγνωστεί κλινικά νεκρός (χωρίς παλμούς της καρδιάς και χωρίς αντιδράσεις στις κόρες των ματιών του), αλλά παρόλα αυτά ο εγκέφαλος του συνέχισε να λειτουργεί.
Η ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του εμφάνιζε μεγάλες ομοιότητες με τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα, τα οποία παρατηρούνται στη φάση του βαθύ ύπνου. Οι γιατροί δήλωσαν άγνοια πώς γίνεται να υπάρχει εγκεφαλική λειτουργία για αρκετά λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο. Αν και πρόκειται για έναν μόνο άνθρωπο, δήλωσαν σίγουροι ότι δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος οι ίδιοι ή τα όργανά τους.
Η νέα μελέτη εγείρει εκ νέου ηθικά διλήμματα σχετικά, μεταξύ άλλων, με το πότε είναι σωστό να αφαιρούνται από τους δωρητές τα όργανα προς μεταμόσχευση, μετά τη διαπίστωση του κλινικού θανάτου τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα συνολικά τις περιπτώσεις τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας είχε εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τον κλινικό θάνατό του. Στους υπόλοιπους ο εγκέφαλος είχε σταματήσει να λειτουργεί πριν σταματήσει η καρδιά να χτυπά. Όμως οι εγκέφαλοι και των τεσσάρων εμφάνισαν ελαφρώς διαφορετική συμπεριφορά τα αμέσως επόμενα λεπτά μετά τον κλινικό θάνατό τους –ένα ακόμη μυστήριο για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο.