Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο …. είναι το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τη Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Μια πανανθρώπινη ιστορία αγάπης που κτίζεται πέτρα την πέτρα και… βιβλίο το βιβλίο με την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.
Πιστή στο ραντεβού της η Βιβλιοθήκη του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» άνοιξε τις πόρτες της διάπλατα στους μικρούς της φίλους της για να τους ξεναγήσει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων.
Μαζί με τα παιδιά οι μεγάλοι ξαναβρήκαμε τη φρεσκάδα της ματιάς, την πίστη ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, ότι μπορούμε να νικήσουμε τους δράκους που μας απειλούν και τους γίγαντες που μας δυναστεύουν.
Στη Βιβλιοθήκη, στο σπίτι του βιβλίου, είχαμε γιορτή. Ακούσαμε και είδαμε παραμύθια, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες, τις δικές μας ομπρέλες, τα πασχαλινά αυγά, τα καλαθάκια ακόμα και κοτοπουλάκια.
Υπεύθυνες και συντονίστριες ήταν η Γεωργία Μάνου, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και η νηπιαγωγός Βάσω Καραβασίλη, υπεύθυνη του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης του Θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου μας, την οποία ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά της.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τις 20 Μαρτίου έως και 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν (12) δράσεις, τις οποίες παρακολούθησαν (385) παιδιά από 4 έως 10 ετών. Βοήθησαν με αγάπη και μεράκι η αντιπρόεδρος κ. Αγγελική Κολιού – Κολιούλη και η Έφορος της Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Κολιού – Μάνθα.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στους χώρους της Βιβλιοθήκης,
Αφηγηθήκαμε και προβάλαμε τα εξής βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά από τη σειρά «Η Χαρά και το Γκουντούν»: «Το μυστικό της Μαξιλαροθήκης», «Οι δώδεκα ομπρέλες», «Ο Γκουντονοφάγος παθαίνει αμνησία» και «Το ανώνυμο γράμμα».
Επίσης τα βιβλία του Silverstein Shel «Το δέντρο που έδινε» και το «Ένα Πάσχα και μισό» της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη.
Ευχαριστούμε το 1ο και το 4ο Νηπιαγωγείο Άρτας, τα Δημοτικά Σχολεία Μεγάρχης και Βαρετάδας Αμφιλοχίας, το 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο Άρτας, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης .
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα κ. Πηνελόπη Κουρτζή, για την παρουσία της και για τη βοήθεια της στο να δημιουργήσουν και να εικονογραφήσουν τα παιδιά, το δικό τους παραμύθι.
Μια εικόνα, ένα χρώμα, ένα σχήμα, μια σκιά, το καθετί γύρω μας, το αφήσαμε να συναρπάσει τα παιδιά, να ξυπνήσει συναισθήματα, να γεννήσει ερωτήματα, να δημιουργήσει αινίγματα, να γίνει η πύλη που οδηγεί στον κόσμο της έμπνευσης και της φαντασίας. Άλλωστε στα μάτια του κάθε παιδιού το κάθε μικρό αντικείμενο, όσο ασήμαντο και αν φαίνεται, είναι κάτι μαγικό, κρύβει πάντα κάποιο παραμύθι.
Το πιο πολύτιμο, λοιπόν, δώρο για τα παιδιά είναι ο χρόνος που τους αφιερώνεις και η δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.
Και μεις αυτό κάναμε.
Κλείνουμε με τον «Ύμνο του βιβλίου» του Ευγένιου Τριβιζά:
Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου, τι ΄ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ΄ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!
Αυτό το ταξίδι στη χώρα των βιβλίων κάπου εδώ τελειώνει…..
Μάθαμε πολλά και ζήσαμε πολλές περιπέτειες.
Εμείς θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέσα από νέα βιβλία.
Ακολουθήστε μας!!!!
Δεν ξέρετε τι χάνετε!!!