15.4 C
Arta
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Ήπειρος η φτωχότερη… Περιφερειάρχης: «Φτάσαμε στο ως εδώ και μη παρέκει»

Η Ήπειρος στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Ανάμεσα σε ορισμένες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η είδηση μονοπωλούσε τους τίτλους των μέσων ενημέρωσης προ δεκαπενταετίας και προκαλούσε μπαράζ δηλώσεων φορέων, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης..

Αν και σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα από τότε, καθώς έχει απολέσει επιπλέον μονάδες του ΑΕΠ, η είδηση δεν συγκίνησε κανέναν… Σαν να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί.

Τα πολιτικά κόμματα, οι βουλευτές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωπων των παραγωγικών φορέων, το προσπέρασαν…

Αφιέρωμα στις φτωχότερες ελληνικές περιφέρειες φιλοξενεί το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και κει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με άρθρο του, συνδέει την φτώχια με την συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρει, η Ήπειρος, από τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν, στην ουσία είχε πάψει να είναι παραγωγική, και σταδιακά μετατράπηκε σε Περιφέρεια στην οποία κυριαρχούσαν οι υπηρεσίες. Ο μεγαλύτερος όγκος των εισοδημάτων, προέρχονταν – και δυστυχώς ακόμη αυτό γίνεται – από μισθούς και συντάξεις. Με τις συνεχείς περικοπές, τη δυσανάλογη αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη ανεργία τα εισοδήματα μειώθηκαν, η κατάρρευση του ΑΕΠ, είναι οφθαλμοφανής, τη ζούμε καθημερινά και δεν χρειάζεται καμία στατιστική να την επιβεβαιώσει.

Στο διάστημα της κρίσης, στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καθώς και αυτοί ακόμη οι αναπτυξιακοί νόμοι στην ουσία «πάγωσαν» ελλείψει κεφαλαίων και των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Πρόσθετα, το 2015 λειτούργησαν αρνητικά και τα capitals controls, καθώς επίσης και ο περιορισμός των τραπεζικών χορηγήσεων, που οδήγησαν σε κλείσιμο ή αναστολή αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που ειδικά στην Ήπειρο δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντικατάστασης τους από νέες και μάλιστα σε παραγωγικούς κλάδους.

Η Ήπειρος έχει επίσης, την ατυχία να μην έχει στην εδαφική της περιφέρεια μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ή εταιρίες δημοσίου χαρακτήρα όπως π.χ. τα λιγνιτωρυχεία ή άλλες μονάδες παραγωγής ρεύματος, οι οποίες να της προσδίδουν – στατιστικά πάντα- βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρει πως η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν στα χρόνια της κρίσης η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν είχε αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΣΠΑ, δημιουργώντας υποδομές και αντιμετωπίζοντας κοινωνικά ζητήματα, όπως η στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Και αν βεβαίως, χάρη και στη συντονισμένη, επίπονη και επίμονη προσπάθεια της Περιφέρειας, δεν επιτυγχάναμε να έχουμε μια πολύ καλή, για την περίοδο που διανύουμε, τουριστική άνοδο στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου.

Κλείνοντας το άρθρο του, αναφέρεται και πάλι στον πρωτογενή τομέα, για να υπογραμμίσει ότι επί δεκαετίες ακολουθήθηκε λανθασμένη πολιτική και η κατάσταση οδηγήθηκε στο μη παρέκει.

«Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι αν και σήμερα φτάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει», ορισμένοι στις κεντρικές δομές εξουσίας, δεν αντιλαμβάνονται ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Εν κατακλείδι, μας στενοχωρεί ιδιαίτερα η κατάταξη της Ηπείρου ως προς το ΑΕΠ, γνωρίζουμε τα αίτια, ευελπιστούμε όμως, με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την ορθολογική διαχείριση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την Περιφέρεια, τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, να αντιστραφεί η εικόνα τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.

 

 

 

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ