Νέα επίθεση στους καφεπώλες από τον Χρ. Τσιρογιάννη-«Με την ανοχή άλλων αυτοδιοικητικών έστησαν αυθαίρετα»-«Δεν λογαριάζουν κανέναν – εγώ θα βάλω τάξη».
Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 30 Μαΐου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης προέβη σε δηλώσεις για το ζήτημα της αγοράς και τοποθέτησης ομπρελών στους κοινόχρηστους χώρους, υπογραμμίζοντας: «Καταρχήν πρέπει να πούμε και όλοι συμφωνούμε ότι κάποιοι έχουν στήσει εδώ και χρόνια κάποιες αυθαίρετες κατασκευές στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, με την ανοχή ορισμένων, είτε πολιτικών αυτοδιοικητικών ή δεν ξέρω τι, κι αυτή τη στιγμή έχουν επεκταθεί, δεν λογαριάζουν κανέναν έχουν κλείσει διαδρόμους και πρέπει να μπει μια τάξη.
Σε αυτό συμφωνούμε όλοι». Ακόμη εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία για αρχιτεκτονική μελέτη στους κοινόχρηστους χώρους που ωστόσο μετά από παλινωδίες και διαρκώς επιστροφή και συμπληρώσεις, εγκαταλείφθηκε ως λύση. «Μπορεί να είναι και μια άποψη σεβαστή της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής η οποία μπορεί να σου πει ότι εγώ δεν εγκρίνω κατασκευές στο δημόσιο χώρο», κατέληξε ο. κ. Τσιρογιάννης.
Έτσι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αρταίων «Υπήρχε ψηφισμένη κανονιστική απόφαση από το Γενάρη του 2016, που ανέφερε ότι σε έξι μήνες πρέπει να εναρμονιστούν όλα τα καταστήματα με την κανονιστική απόφαση που αναφέρει ότι ή θα βάλουμε μια ομπρέλα χωρίς έγκριση και θα την τοποθετήσουμε ή να πάρουμε τις εγκρίσεις που λέει ο νόμος για κατασκευές, όπου συντάσσει μελέτη η Τεχνική Υπηρεσία και λαμβάνει όλες τις εγκρίσεις, οπότε δημοπρατείται η τοποθέτηση ομπρέλας ως δημόσιο έργο και το υλοποιεί ο δήμος ή το κάνει ιδιώτης.
Αυτό δεν έγινε για κανέναν. Οπότε σας λέω ότι αυτή τη στιγμή όλες οι κατασκευές στην πλατεία είναι αυθαίρετες. Επίσης εμείς δεν δώσαμε για φέτος σε κανέναν άδεια για δημόσιο χώρο απ’ όσους έχουν κατασκευή στην πλατεία και δεν είναι σύμφωνα με την κανονιστική. Όσοι έχουν ομπρέλες προφανώς παίρνουν κανονικά την άδειά τους».
Ακόμη πρόσθεσε ως προς τις αποφάσεις που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί ότι «Περάσαμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα την εξασφάλιση πίστωσης για την αγορά και τοποθέτηση ομπρέλας σε άμεση εφαρμογή της κανονιστικής.
Τότε όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν σε εκείνη την συνεδρίαση είπαν «ναι. Να τοποθετηθούν οι ομπρέλες σε εφαρμογή της κανονιστικής για να λήξει αυτό το ζητήματα», όμως μετά προφανώς ασκήθηκαν πιέσεις από κάποιους καταστηματάρχες, ακολούθησε μια συνεδρίαση που αναβλήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας και πήγαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου τοποθετηθήκαμε όλοι ανοιχτά για το θέμα», είπε.
Είχαμε συνάντηση με το προσωρινό Σωματείο
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας πριν την βραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε συνάντηση με το Σωματείο στο Δημαρχείο, και ανέφερε σχετικά: «Από την κουβέντα εκείνη βγήκαν πολύ καλά συμπεράσματα και πραγματικά νιώσαμε όλοι ότι θα έχουμε αγαστή συνεργασία, διότι συμφωνήσαμε όλοι πως θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα.
Ότι δηλαδή όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι το Σωματείο αυτό δεν εκπροσωπεί και εξυπηρετεί 19 καταστήματα με αυθαίρετη κατασκευή, αλλά σε επίπεδο Δήμου τα 200 περίπου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε επίπεδο νομού τα 520. Άρα συμφωνήσαμε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε συνολικά. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι ο καθένας να ξηλώνει την κατασκευή του και εμείς αυθημερόν να τοποθετούμε τις ομπρέλες για να μην κλείσουν ούτε μια ημέρα.
Και παράλληλα ότι ο καθένας θα πάει στο χώρο του. Επίσης με σχετικό υπόμνημα προς τα συναρμόδια υπουργεία εμείς είπαμε ότι θα εξετάσουμε αν μπορούμε να πιέσουμε ώστε ο χώρος που σήμερα ο νόμος λέει ότι μόνο στο 20% μπορεί να κατανεμηθεί από μια πλατεία σε παρακείμενα καταστήματα, μπορεί να γίνει 25%, θα το προσπαθήσουμε.
Διότι κι εκείνοι θα έχουν λίγο περισσότερο χώρο κι εμείς περισσότερα έσοδα, όμως σε ένα λογικό χώρο. Ζητήσαμε και από εκείνους ένα υπόμνημα που μέχρι σήμερα δεν ήρθε. Επίσης για τις ομπρέλες και ότι καλύτερο θα μπορούσε να επιλεγεί, αφού εκείνοι γνωρίζουν τι θα βόλευε περισσότερο, δεν έστειλαν καμία πρόταση. Παρόλο που τους ξαναπήραμε τηλέφωνο δεν μας έφεραν τίποτα».
Για μας η απόφαση είναι ειλημμένη
Εν κατακλείδι ο κ. Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι «Εμείς πορευόμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε αποφασίσει. Δεν έχει κανένας άδεια κοινοχρήστου χώρου απ’ όλους όσους έχουν κατασκευές, είναι όλοι αυθαίρετοι.
Έχουν επιληφθεί πολύ ψηλά στο ζήτημα αυτό Εισαγγελείς, όπως και ο Εισαγγελέας Άρτας εδώ καθώς έχουν γίνει καταγγελίες. Και εμείς θα συνεχίσουμε σε εφαρμογή των αποφάσεων, διότι πρέπει να επιβάλλουμε τάξη και ίση μεταχείριση προς όλους τους».
Σε ότι αφορά τα 150.000 ευρώ, για τα οποία όπως είπε έγινε μεγάλη συζήτηση, ανέφερε: «Τα καταστήματα εστίασης εισφέρουν στο Δήμο και από τον κοινόχρηστο χώρο τον οποίο πληρώνουν. Απλά να φανταστείτε ότι τα καταστήματα στην πλατεία πληρώνουν 50 ευρώ το τετραγωνικό το χρόνο κοινόχρηστο χώρο αλλά και από το 0,5% που πληρώνουν από τα ετήσια έσοδα εισφέρουν στο Δήμο.
Οπότε αυτό που λέγεται πολύ για το αν πληρώνουν οι πολίτες η όχι, σας λέω ο κάθε Δήμος διαχειρίζεται δημοτικά χρήματα. Δημοτικούς πόρους. Και κάνει το καλύτερο δυνατό για να μπορέσει να υπάρχει μια ευταξία σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε κατασκευές στην κεντρική πλατεία και στην πλατεία Μονοπωλίου, είχαμε εγκρίνει 300.000 ευρώ.
Τώρα με 150.000 ευρώ θα κάνουμε προμήθεια ομπρελών για όλες τις πλατείες. Και ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι θα βάλουμε ίδιες ομπρέλες και στην κεντρική πλατεία, και στην πλατεία Μονοπωλίου, και στην πλατεία Κιλκίς και στην Ζέρβα και στην Σκουφά και στο Γεφύρι, παντού.
Ακόμη και σε κάποιον που έχει ομπρέλα θα τις αντικαταστήσουμε με ομπρέλα του Δήμου. Αν πάρει κανείς μια αεροφωτογραφία η Άρτα θα έχει την ίδια αισθητική παντού. Δεν μπορεί το ένα να έχει πράσινη, το άλλο κόκκινη, το άλλο κίτρινη και το ένα με την τάδε φίρμα και το άλλο με την άλλη. Όλα θα έχουν τις ομπρέλες που θα προμηθευτεί ο Δήμος με το λογότυπό του.
Άρα αυτά τα 150.000 ευρώ θα πάνε για την ενιαία αρχιτεκτονική των δημοσίων χώρων. Τα χρήματα τα βάζουμε εμείς γιατί οι χώροι είναι δικοί μας. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει πάλι. Κάποιοι στυλώνουν τα πόδια και λένε εμείς θα κάτσουμε εδώ και δεν φεύγουμε. Δεν το έχουν καταλάβει.
Οι χώροι είναι του Δήμου Αρταίων και εγώ αυτό που τους λέω είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουμε κάτω όλοι ως Αρτινοί που αγαπάμε την πόλη μας για να κάνουμε το καλύτερο για να πάμε μπροστά. Και καθώς πάω σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα και αλλού και τραβάω φωτογραφίες διαρκώς για ό,τι γίνεται σε άλλες περιοχές – σας λέω ότι αυτό δεν το συναντάς πουθενά.
Εμείς στην Άρτα είμαστε από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχουμε αυτά και μπορεί να έγιναν κάποια άλλη εποχή με τον τρόπο τον οποίο έγιναν και πλέον πρέπει να σταματήσει. Δεν τιμάει το σύνολο των καταστηματαρχών τους οποίους ξέρω έναν – έναν προσωπικά και είναι άξιοι επιχειρηματίες, αυτοί οι δεκαπέντε άνθρωποι να νομίζουν ότι ακόμη μπορούν να κάνουν κουμάντο με αυτόν τον τρόπο και αυτόν τον τσαμπουκά.
Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ πέρα θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή αν θέλουν ας έρθουν να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα.
Για μας η απόφαση είναι ειλημμένη. Αυτή τη στιγμή συντάσσεται η μελέτη. Μέχρι τέλος εβδομάδας θα είναι έτοιμη. Οπότε θα βγει το έργο στον «αέρα», που θα χρειαστεί κάνα μήνα η προμήθεια και μέσα στον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι για να αποξηλώσουμε. Κι εκεί θα απόξηλώσουμε».
Σε ερώτημα για τον αντίλογο που προβάλλουν επαγγελματίες ότι οι ομπρέλες δεν τους εξυπηρετούν σε βροχή κι ότι δεν μπορούν να προστατέψουν τους πελάτες τους το χειμώνα, ο κ. Τσιρογιάννης απάντησε: «Ο κοινόχρηστος χώρος δεν είναι ένα δεύτερο μαγαζί κάποιου στεγασμένο έξω. Αυτό έχει επίσης αποτελέσει μια παρανόηση.
Ο κοινόχρηστος χώρος που του νοικιάζει ο Δήμος έξω είναι για τις ημέρες της ηλιοφάνειας και τις ημέρες του καλοκαιριού, ώστε να μπορεί να καθίσει αν θέλει κάποιος έξω. Αν βρέχει ας πάει μέσα.
Διότι και στα Γιάννενα που βρέχει ακόμη περισσότερο ή κάνει περισσότερο κρύο ή ακόμη και στη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει έξω ολόκληρη κατασκευή. Όσο για αυτό που λένε που ότι θα χάσουν τη δουλειά τους κάποιοι εργαζόμενοι, επίσης δεν ισχύει. Διότι αυτοί που πίνουμε καφέ είμαστε συγκεκριμένοι.
Οπότε αν δεν τον πιούμε στο Α μαγαζί θα βρούμε και θα καθίσουμε στο Β ή στο Γ, οπότε και ο εργαζόμενος θα βρει δουλειά στο άλλο μαγαζί που θα έχει κι αυτό πελατεία. Ο υπάλληλος που μπορεί να φύγει από το ένα μαγαζί που σήμερα έχει πολλαπλάσια καθίσματα παράνομα, θα βρει εργασία στο άλλο στο οποίο επίσης θα πάει κόσμος. Διότι θα υπάρχουν υγιείς κανόνες και θα αυτορυθμιστεί η αγορά.
Αυτή η καραμέλα πρέπει να τελειώσει. Εμείς μακάρι να είμαστε δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Όπως τώρα στα Ψαροπλιά, που αυτή τη στιγμή δημιουργούνται συνολικά 26 θέσεις εργασίας.
Κατηγορηθήκαμε στην αρχή διότι το βγάλαμε τρεις φορές σε διαγωνισμό και κάποιοι –δεν θα πω περισσότερα- τεχνηέντως δεν έρχονταν να υποβάλλουν πρόταση – οπότε όταν ήρθε κάποιος από τα Γιάννενα. Κατηγορηθήκαμε γιατί ήρθε οι Γιαννιώτης. Αυτή τη στιγμή όμως δημιουργούνται εκεί 26 θέσεις εργασίας και δουλεύουν Αρτινοί».
Για τα 150.000 ευρώ επιπρόσθετα
«Ο Δήμος έχει εισροές χρημάτων είτε από το υπουργείο Εσωτερικών, από αυτά που παίρνει η αυτοδιοίκηση είτε από τις εισφορές των πολιτών ή από οτιδήποτε άλλο. Τους δημοτικούς πόρους που είχαμε για τις κατασκευές σας είπα ότι ήταν 300.000 ευρώ, ενώ τώρα για τις ομπρέλες για όλο το Δήμο έχουμε 150.000 ευρώ.
Οπότε εξοικονομούμε 150.000 ευρώ. Δεν σημαίνει όμως τώρα ότι εμείς βάζοντας για τις ομπρέλες αυτές τις 150.000 ευρώ θα έρθουμε του χρόνου και θα αυξήσουμε τα τέλη προς τους πολίτες για να επιβαρυνθούν αυτοί τη δαπάνη.
Όχι με τον προϋπολογισμό που έχουμε τώρα θα βάλουμε αυτό το ποσό για να κάνουμε αυτό το έργο. Και σας λέω ότι εκεί που είχαμε 300.000 ευρώ εγκεκριμένη πίστωση στο Τεχνικό πρόγραμμα και το είχαν ψηφίσει όλοι τώρα έχουμε 150.000. Και αφορούν σ’ όλα τα μαγαζιά, ακόμη και σε εκείνα που έχουν ομπρέλες, θα αντικαταστήσουμε εμείς με εκείνη του Δήμου που θα έχει και το λογότυπο επάνω».