Την αρχή για την αναστήλωση των πηγαδιών στον ιερό χώρο του Σουλίου αποτελεί η έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.
Η προγραμματική υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του Δήμου Σουλίου. Το έργο της αναστήλωσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 χιλιάδων ευρώ.
Τα περισσότερα πηγάδια, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Το κάθε πηγάδι είναι φτιαγμένο λιθάρι -λιθάρι, σε σχήμα κυκλικό ενώ λιθόστρωτος είναι ο χώρος που το περιβάλει.
Σε μία μικρή πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, εκεί όπου στέκονται ακόμη όρθιοι οι τοίχοι από το σπίτια των Μποτσαραίων, του Τζαβέλα, το Βουλευτήριο όπου έκαναν τις συνάξεις οι οπλαρχηγοί και οι εκπρόσωποι των οικογενειών, είναι συγκεντρωμένα περίπου 67 πηγάδια, εκ των οποίων τα 40 στέκονται όρθια. Μάλιστα, η περιοχή πήρε την ονομασία Πηγάδια.
Το νερό τους, κατά την διάρκεια της πολύχρονης πολιορκίας του Σουλίου από τις ορδές του Αλή-Πασά και του γιου του Βελή, ξεδιψούσε τους μαχητές και κράτησε στη ζωή τις οικογένειές τους.
Τα περισσότερα έχουν υποστεί την φθορά του χρόνου… Τώρα ξεκινά η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί ένα ζωντανό κομμάτι ιστορίας.