Τουλάχιστον 1.500 κυβικά πετρελαιοειδών έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο από την περασμένη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου δεξαμενόπλοιο «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, ωστόσο αν και βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο παραλιακό μέτωπο. Η θάλασσα συνεχίζει να είναι μαύρη σε πολλά σημεία, κομάτια μαζούτ ξεβράζονται στις ακτές και η μυρωδιά πετρελαίου υπάρχει ακόμη.
Τα μέσα που επιχειρούν είναι πέντε απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα «EMSA». Επίσης, ένας πλωτός γερανός, ένα δεξαμενόπλοιο, έξι ρυμουλκά, δύο λάντζες και δύο φουσκωτά σκάφη.
Σε όλα τα σημεία, όπου έως τώρα είχε παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, επιτηρεί καθημερινά αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος και η γενική εικόνα του παραλιακόυ μετώπου της Αττικής παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, για ομαλή πορεία της απάντλησης του πετρελαίου κάνει λόγο η εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει το έργο η πλοιοκτήτρια του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Αναλυτικά αναφέρεται:
«Ο Όμιλος Σπανόπουλου, που έχει αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία του ναυαγίου του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769), καθώς και την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών απ’ αυτό, ενημερώνει για τα εξής:
Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Η απάντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εκκένωση των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα δεξαμενών. Αθροιστικά, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί περίπου 1.500 κυβικά μέτρα φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων.
Η συνολική κατάσταση καταγράφεται ως σημαντικά βελτιωμένη».
Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η οποία ξεκίνησε ελέγχους στις ακτές της Αττικής και στα νερά του Σαρωνικού.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».
Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ σάρωσαν τη Δευτέρα όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι έλαβε δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα -και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα και πως οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.
Η κατάσταση τη Δευτέρα
Χθες, στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, στη θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας και της εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους, ιριδισμοί που αντιμετωπίστηκαν, ενώ στη Σαλαμίνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και 30 στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.
Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων-Λημνιώνα-Κυνόσουρας απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος, ενώ το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα, περίπου 50 μέτρων, μπροστά από την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ», η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.
Από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «ΦΛΩΡΑΣ ΣΕΛΗΝΙΩΝ» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων. Επίσης, παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας, η οποία αντιμετωπίστηκε.
Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Συγκεκριμένα, μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους συνολικά 500 μέτρων και επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας.
Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.
Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, έξι άτομα από την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» και επτά εθελοντές δόκιμοι λιμενοφύλακες.
Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα, ενώ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.
Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και δεκαπέντε δόκιμους λιμενοφύλακες.
Στη 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 37 ατόμων, ενώ στην εγκατάσταση ARC-BALUX 25 άτομα της αναδόχου εταιρείας, δέκα της λουτρικής εγκατάστασης «ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΕ» και 35 εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σημείο επιχειρούν δύο βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής.
Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
Στο Μικρό και Μεγάλο Καβούρι συνεχίζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, στις οποίες εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών.
Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί, προληπτικά, πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ» τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών ΑΡΙΩΝ-ΝΑΥΣΙΚΑ-ΑΦΡΟΔΙΤΗ.
Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «MEDITERRANEO» και «GRAND BEACH».