Φαβορί υπάρχει και ονομάζεται Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι.
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων (κοντά στο 40%). Οπότε τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς θέλουν να τους… πείσουν μέχρι την στιγμή που θα μπουν στα εκλογικά κέντρα.
Ακόμη και το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τις εκλογές, πραγματοποιούνταν σε ολόκληρη τη Γερμανία προεκλογικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, η Μέρκελ έχει το σαφές προβάδισμα για να συνεχίσει στην Καγκελαρία για 4η θητεία, εκεί όπου βρίσκεται από το 2005. H 63χρονη Μέρκελ, η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Ομόσπονδης Γερμανίας και μάλιστα προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία είναι τα τελευταία χρόνια η ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη και θα… παραμείνει όπως όλα δείχνουν με ποσοστό κοντά στο 37% απέναντι στον Σουλτς που δύσκολα θα ξεπεράσει το 25%.
Ψηφίζουν 61,5 εκατομμύρια πολίτες, 84 εκατ.ευρώ το κόστος
Από το πρωί της Κυριακής θα προσέρχονται στις κάλπες 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι για εκλέξουν την 19η Ομοσπονδιακή Βουλή (γνωστή ως Bundestag). Ενώ ψηφίζουν περισσότερες γυναίκες, οι υποψήφιες είναι κατά χιλιάδες λιγότερες από τους άνδρες. Αυτό σημαίνει 31,7 εκατομμύρια γυναίκες και 29,8 εκατομμύρια άνδρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι άνω των 18 ετών με γερμανική υπηκοότητα ενώ για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τρία εκατομμύρια νέοι Γερμανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 36,1% των ψηφοφόρων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω.
Περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόστος να αγγίξει τα 92 εκατομμύρια ευρώ.
Η κάλπη των γερμανικών εκλογών δίνει πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού δύο ή και τριών κομμάτων.
Ο πολίτης έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μία για τη μονοεδρική της περιοχής του και μία για την περιφέρειά του.Ένα κόμμα για να λάβει το εισιτήριο εισόδου στην Bundestag πρέπει να περάσει το 5%. Ο αριθμός των βουλευτών της γερμανικής βουλής είναι κατ’ ελάχιστον 598 . Τη μεγαλύτερη ομάδα των μεταναστών αποτελούν οι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί πολίτες που υπολογίζονται στις 720.000, ένας φαινομενικά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί ωστόσο μόλις στο 1,2% του εκλογικού σώματος.
Οι υποψήφιοι
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και ο βαυαρός εταίρος της, η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με επικεφαλής την Άνγκελα Μέρκελ έχει το σαφές προβάδισμα και την υπεροχή από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), με βασικούς υποψηφίους τους Σάρα Βάγκενκνεχτ και Ντίτμαρ Μπάρτς, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) με υποψηφίους τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ και την Αλίς Βάιντελ, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με επικεφαλής τον Κριστιάν Λίντνερ και τους Πράσινους (Grünen) με επικεφαλής τους υποψηφίους, Τζεμ Ετζντεμίρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.
Οι προσπάθειες των μεγάλων κομμάτων
«Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί» επεσήμανε χθες η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τους οπαδούς του κόμματος να μην εφησυχάζουν, μόνο και μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις τους βλέπουν πρώτο κόμμα με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 34% και 36%. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε σε τμήμα των ψηφοφόρων της εξαιτίας της στάσης που τήρησε στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής σε προεκλογική εκδήλωση στο Μόναχο, πως «αυτό που συνέβη το 2015, δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί.»
Στους αναποφάσιστους επενδύει και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο SPD ένα 21% με 22%, ο ίδιος δηλώνει πως «όλα είναι πιθανά». Με σκληρές επιθέσεις στο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και έντονη κριτική στην Άγγελα Μέρκελ, ο Μ. Σουλτς προσπαθεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Όπως ενδεικτικά τόνισε σε προεκλογική εκδήλωση χθες το βράδυ στο Βερολίνο «τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα πρέπει να γίνουν χρόνια στασιμότητας και ληθαργίας.» Η Γερμανία έχει, σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ανάγκη από έναν καγκελάριο που έχει το θάρρος να χαράξει το μέλλον της χώρας.
Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να υπολογίζει μεταξύ 11% και 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) μεταξύ 8,5% και 11%, οι Φιλελεύθεροι μεταξύ 9% και 10% και τέλος οι Πράσινοι μεταξύ 7% και 8%.
Οι Ελληνες
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εκτός από την ελληνική και τη γερμανική υπηκοότητα ανέρχεται στις 60.000. Το 13% περίπου δηλαδή των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία έχουν σήμερα και τη γερμανική υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίσουν δηλαδή 0,01% του συνόλου. Περίπου 6,1 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου (σε σύνολο 18,6 εκ.), που ζουν στη χώρα.
Η νυν γερμανική Βουλή μετρά συνολικά 630 βουλευτές
1.400 γυναίκες υποψήφιες
Συνολικά έχουν στηθεί 73.500 κάλπες σε όλη την γερμανική επικράτεια. Σαράντα δύο κόμματα και 4.828 υποψήφιοι διεκδικούν σήμερα την ψήφο των Γερμανών, ανάμεσά τους 1.400 γυναίκες . Ο νεαρότερος υποψήφιος μόλις τελείωσε το σχολείο και είναι υποψήφιος με το κόμμα “Die Partei” στο Βραδεμβούργο, ένα σατιρικό κόμμα που υπόσχεται τη συνταγογράφηση της κοκαίνης. Ο γηραιότερος υποψήφιος είναι 89 ετών και κατεβαίνει υποψήφιος με κόμμα των φυτοφάγων , το επονομαζόμενο“V- partei” στη Βαυαρία.