13.2 C
Arta
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Γεροβασίλη: Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ήπειρος έχει το ενδιαφέρον που της χρωστούσαν

Τις εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ηπείρου που πραγματοποιείται στα Γιάννινα άνοιξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Η Ήπειρος απολαμβάνει του δικαιολογημένου και χρωστούμενου ενδιαφέροντος της Πολιτείας από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε η κ. Γεροβασίλη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Ήπειρο αποδεικνύεται από μια σειρά δράσης, είπε η υπουργός και πιο συγκεκριμένα:

1. Από την άρση της οδικής απομόνωσης της Ηπείρου με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού.

2. Από τη δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία των ανασφάλιστων συμπολιτών.

3. Από τη θεσμοθέτηση και απόδοση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

4. Από τον περίπου τριπλασιασμό του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο την περασμένη χρονιά.

5. Την επιχορήγηση έως του ποσού των 85.000 ευρώ σε κάθε ορεινό δήμο για την εκπόνηση μελετών.

6. Την ολοκλήρωση της μελετητικής, θεσμικής και χρηματοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας.

7. Τη μείωση της ανεργίας κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία «είναι προφανές ότι η Ήπειρος βιώνει τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα ζητημάτων που, είτε χρόνιζαν είτε δεν είχαν ποτέ απασχολήσει την πολιτική εξουσία», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, αλλά σημείωσε πως η αναπτυξιακή «ψαλίδα» ήταν πολύ ανοιχτή εις βάρος της περιοχής ακόμα και πριν την κρίση, γι΄ αυτό η Ήπειρος παραμένει η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης.

Ο δρόμος για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας δεν είναι εύκολος και το αναπτυξιακό συνέδριο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στιγμή, καθώς γίνεται την ώρα που η Ελλάδα επιχειρεί την μεγάλη, αναπτυξιακή στροφή και, όπως είπε, η Ήπειρος, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικοί φορείς, οι συλλογικότητες, οι επιστημονικοί φορείς, κάθε πολίτης που νοιάζεται, έχουν τη δική τους ευκαιρία.

«Μία ακόμη ευκαιρία να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την επόμενη ημέρα της Ηπείρου, να συναποφασίσουμε το μέλλον των παιδιών μας», επισήμανε η υπουργός και προσέθεσε: «Λέω πως είναι ακόμη μία ευκαιρία επειδή γνωρίζω και γνωρίζετε καλά πως δεν ήταν λίγες οι φορές, που κληθήκαμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στον τόπο μας. Κι ως επί το πλείστον οι συζητήσεις αυτές αντιμετωπίζονταν ως αναγκαία υποχρέωση.

Μας είχαν εθίσει πως σε τέτοιες εκδηλώσεις μιλάς ανέξοδα κι αναποτελεσματικά, συμμετέχεις για να φωτογραφηθείς και μιλάς για να μιλήσεις. Επειδή η “δουλειά” είτε είχε προαποφασισθεί είτε γινόταν μετά, πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, πάντα με προνομιακά ραντεβού και “δημιουργία υποχρέωσης”,πάντα ή σχεδόν πάντα με ταξίδι στην Αθήνα. Έτσι δεν γινόταν φίλες και φίλοι;».

Η κ. Γεροβασίλη άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν την ανάπτυξη και σημείωσε: «Η ανάπτυξη σχεδιαζόταν σε κάποια γραφεία του κέντρου, κατευθυνόταν στενά και σχεδόν αποκλειστικά από τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, κι ελέγχονταν μικροπολιτικά, στηριζόταν δηλαδή και ταυτόχρονα στήριζε μια κουλτούρα αδιαφάνειας, πελατειακής εξάρτησης και διαπλοκής με τις εκάστοτε εξουσίες. Ένα πολιτικά απαράδεκτο για την δική μας αντίληψη αναπτυξιακό μοντέλο, που κρατούσε την κοινωνία, τους πολλούς, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ταυτόχρονα μακριά απ΄ την παραγωγή και διανομή του πλούτου.

Ένα πολιτικά απαράδεκτο για τη δική μας αντίληψη πρότυπο. Με κλειστές ομάδες εξουσίας, με διάθεση της πληροφορίας σε λίγους κι εκλεκτούς, με λίγους ωφελούμενους και με υπερτονισμό του οικονομικού χαρακτήρα της ανάπτυξης, εις βάρος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της. Μια στρεβλή αντίληψη για την ανάπτυξη κι αντίστοιχα ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, που δε γεννήθηκαν φυσικά στη χώρα μας. Στη χώρα μας όμως υπηρετήθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές εξουσίες. Που, πιστές στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, εφάρμοσαν το παραπάνω εισαγόμενο κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα αποτελέσματα που είχε».

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πατήσει στα πόδια της, άφησε πίσω της τη διαδικασία επιτήρησης, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, και μέρα με τη μέρα αλλάζει σελίδα και κατηγορία, είπε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε:

  •  Οι οικονομικοί δείκτες έχουν, πλέον, θετικό πρόσημο, το ίδιο και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
  •  Η πρόβλεψη της ανάπτυξης είναι 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,4% για το 2018.
  •  Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ και η Ελλάδα εντάσσεται στους παγκόσμιους, επενδυτικούς προορισμούς.
  •  Το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας.
  •  Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς δύο αξιολογήσεις και οδεύουμε σταθερά και αμετάκλητα προς την οριστική έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ΄18.

Καταγράφουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς οριζόντια μέτρα, χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς, χωρίς απολύσεις, χωρίς εξομοιώσεις αμοιβών, δικαιωμάτων και προοπτικών προς τα κάτω, φροντίζοντας μέσα από αντίμετρα και στοχευμένες δράσεις να στέκεται η κοινωνία όρθια.

Στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη παρατήρησε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα παραπάνω δεδομένα, όσο θετικά και να εμφανίζονται, καθώς έχει επίγνωση ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ικανοποιητικά, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία.

«Είναι δείκτες, στοιχεία και μετρήσεις που υποδηλώνουν την ανακοπή του προβλήματος και την τάση αναστροφής της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Τα αξιολογούμε, λοιπόν, ως μια βάση για να πάμε γρήγορα παραπέρα. Γι΄ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για το παραπέρα. Για να σχεδιάσουμε μαζί σας σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε.

Στη συνέχεια μίλησε για το νέο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αυξάνοντας τη σταθερή, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση και δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για λίγους.

«Ο στόχος για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη προϋποθέτει μια ακόμη παράμετρο: την ισχυρή, ποιοτική, υποστηρικτική κι αποτελεσματική παρουσία του Δημοσίου στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης», είπε η κ. Γεροβασίλη και αφού σημείωσε ότι οι δομές του Δημοσίου, οι υπηρεσίες του κι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων κι εγγυητές στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που, αφενός εξασφαλίζουν δραστική εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κι αφετέρου στοχεύουν στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσα από βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγής, μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες κι επιχειρήσεις».

Προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερε:

  •  Τη χρήση ψηφιακών υπογραφών,
  •  Την ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων στο δημόσιο τομέα, απ’ την οποία εξοικονομούνται ετησίως 400 εκατομμύρια ευρώ,
  •  Την ενιαία “Κάρτα του Πολίτη”,
  •  Την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας,
  •  Την απλούστευση διαδικασιών και αδειοδοτήσεων,
  •  Το  «Νέο Ψηφιακό ΚΕΠ»,
  •  Τη δυναμική χρήση των ανοιχτών δεδομένων,
  •  Τη διαλειτουργική ηλεκτρονική διασύνδεση οργανικών μονάδων του δημοσίου.

Για την ανάπτυξη είπε ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα και προνομιούχους. Αφορά όλους τους πολίτες όλων των περιοχών της χώρας που δικαιούνται να παρεμβαίνουν, να συμμετέχουν και να ωφελούνται απ΄ τους κρίσιμους κρατικούς σχεδιασμούς. Και οι σχεδιασμοί πετυχαίνουν μόνο αν υπάρχουν κοινωνικές συναινέσεις, πολιτικές συνεννοήσεις και άθροιση δυνάμεων.

 

 

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ