Εποπτεύοντας τον χώρο ακόμα και από ύψος 900 μέτρων, ο πετρίτης θα εφορμήσει κάθετα στη λεία του μαζεύοντας πίσω τα φτερά του και αποκτώντας έτσι ένα αεροδυναμικό σχήμα, ένα σωστό βέλος με απαράμιλλη ακρίβεια.
Οι επιστήμονες αναρωτιόνταν όμως ως τώρα γιατί εφορμά κάθετα στον στόχο του, από τη στιγμή που η ταχύτητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της λείας του. Μια νέα μελέτη ολλανδών και βρετανών ερευνητών υποδεικνύει τώρα ότι εφορμούν κάθετα σε τεράστιες ταχύτητες καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στην ικανότητά τους να εκτελούν περίτεχνες μανούβρες.
Οι επιστήμονες εργάστηκαν με τρισδιάστατα μοντέλα και πραγματικές παρατηρήσεις, μετρώντας όλες τις πτυχές της επίθεσης του πετρίτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το γεράκι έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει μια λεία που κινείται σε ευθεία γραμμή όταν πετάει με μικρότερες ταχύτητες, της τάξης των 125-160 χλμ/ώρα, ενώ όταν η λεία κινείται ασταθώς εδώ κι εκεί, ο πετρίτης είναι αναγκασμένος να εφορμήσει κάθετα και να πιάσει το αστρονομικό 360 χλμ/ώρα για να τα καταφέρει…