«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο», επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο», καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση «διαρκούς και στέρεης» ειρήνης στη Χερσόνησο.
Οι δύο γείτονες θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα -που έχουν συνυπογράψει και οι δύο την εκεχειρία- «για να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης», υπογραμμίζεται στην κοινή τους δήλωση, την οποία μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης, οι δύο ηγέτες δεσμεύονται στο κείμενο αυτό για μείωση των εξοπλισμών, την παύση των «εχθρικών ενεργειών», τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε «ζώνη ειρήνης» και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε στις δηλώσεις που έκανε να ενεργήσει έτσι, ώστε η συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να υλοποιηθεί. Οι δύο Κορέες θα συνεργαστούν στενά για να εξασφαλίσουν ότι «δεν θα επαναληφθεί το οδυνηρό παρελθόν το οποίο είδε να ματαιώνονται προηγούμενες διακορεατικές συμφωνίες», συμπλήρωσε.
Το Πανμουντζόν, το χωριό, στο οποίο υπεγράφη η εκεχειρία στον Πόλεμο της Κορέας το 1953 και το οποίο βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, «συμβολίζει μια θλιβερή διαίρεση», αλλά αν γίνει «σύμβολο ειρήνης, ο Βορράς και ο Νότος που έχουν το ίδιο αίμα, την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία και την ίδια κουλτούρα, θα γίνουν και πάλι ένα και όλες οι γενιές θα επωφεληθούν από την ευημερία».
Οι δύο Κορέες θα διοργανώσουν εξάλλου τον Αύγουστο μια νέα συνάντηση των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά το τέλος του πολέμου πριν από 65 χρόνια, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών.
«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα επανένωσης των οικογενειών που έχουν χωριστεί, στις 15 Αυγούστου φέτος», σημειώνουν οι ίδιοι και προσθέτουν ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν θα πραγματοποιήσει φέτος επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ.
Τέλος, σημειώνεται στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες μετά την ιστορική αυτή διακορεατική σύνοδο κορυφής, την πρώτη σε περισσότερα από 11 χρόνια, πως ο Μουν θα μεταβεί στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα τον προσεχή φθινόπωρο, διευκρινίζεται.