13.8 C
Arta
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Οι παραγωγοί ακτινιδίων ζητούν λύση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των παραγωγών άλλων χωρών

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει για τους παραγωγούς ακτινιδίων από την ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου με την οποία θα απαγορεύεται η διακίνηση ακτινιδίων, με παλετοκιβώτια των 300 και 400 κιλών από το Μάρτιο του 2019, έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Στύλιος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) η διακίνηση και εμπορία στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό θα γίνεται υποχρεωτικά σε συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο.

Επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις και οι απόψεις όλων των αγροτικών περιοχών που παράγουν ακτινίδια και όχι μόνο οι απόψεις συγκεκριμένων  τόνισε ο κ. Στύλιος ο οποίος ανέφερε ότι από τη στιγμή που ο κοινοτικός κανονισμός είναι ευέλικτος θα πρέπει να δίνεται αντίστοιχη ευελιξία και στους παραγωγούς.  Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε αναφορά με επιστολή του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Παραγωγής, Εμπορίας, Διακίνησης & Εξαγωγής Ακτινίδιων Δ. Αρταίων “ΠΥΡΡΟΣ” στην οποία τα μέλη του Δ.Σ.  μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι:

 

  • Η χρονική περίοδος έναρξης εφαρμογής της Υ.Α είναι άκαιρη διότι ήδη έχουν καθοριστεί οι εμπορικές συμφωνίες γα το 2018 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για την εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων.
  • Ο περιορισμός μέγιστου βάρους συσκευασίας των 20 κιλών δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε, δεν προβλέπεται για κανένα άλλο φρούτο, αυξάνει το κόστος στον Έλληνα παραγωγό και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών και των παραγωγών άλλων χωρών.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος δήλωσε: «Απαιτούνται δίκαιες λύσεις και καλύτερος σχεδιασμός σε ετήσια βάση ανάλογα με την εκάστοτε παραγωγή και ποιότητα. Το Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει την θέση του. Επιβάλλεται όμως και οι παραγωγοί μας να δουν το πρόβλημα κάτω από τις συνθήκες που επιβάλλει ο ανταγωνισμός και τα νέα δεδομένα. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο σε πολλούς τομείς. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Αυτό που μπορούμε είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια ομαλή μετάβαση στις προκλήσεις της νέας εποχής. Αν θέλουμε ο πρωτογενής τομέας να συμβάλει στην αύξηση του εθνικού μας πλούτου οφείλουμε όλοι με ευθύνη και σύνεση να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι παραγωγοί μας να έχουν θέση και δύναμη την επόμενη μέρα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ