Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή το πρωί ζήτησε και έλαβε ο γνωστός ενεχυροδανειστής που εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού. «Δεν έχω καμία σχέση με το κύκλωμα. Με έμπλεξαν άδικα και δεν έχω σχέση με το παράνομο μέρος της ιστορίας. Συνεργαζόμουν με τους Τούρκους και ότι ‘έδιωξα’ ήταν νόμιμο» δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στη Μαίρη Μπενέα.
Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ισχυρίζεται μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ότι δεν τίθεται καν θέμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού καθώς «στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση, και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από χρυσό που εξήχθη είτε νόμιμα είτε παράνομα».
Ήδη έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, επτά κατηγορούμενοι. Πρόκειται για έξι υπαλλήλους των ενεχυροδανειστηρίων και έναν επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων φέρεται να αρνείται κάθε παράνομη διάσταση στην εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Στο μεταξύ λεπτομέρειες για τον τρόπο που τα κυκλώματα ξέπλεναν τα μαύρα έσοδά έρχονται στο φως της δημοσιότητας.Όπως προκύπτει το έκαναν με ποικίλους τρόπους,όπως μέσω Κινέζων χονδρεμπόρων που εισήγαγαν ρούχα στην Ελλάδα, από κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, ακόμη και με αγορές ακινήτων, σκαφών και οχημάτων.
Και τα κυκλώματα σύμφωνα με την δικογραφία είχαν στηθεί αριστουργηματικά.
Η ομάδα των λαθρεμπόρων φέρεται να έδινε σε Κινέζους χονδρέμπορους ενδυμάτων τα παράνομα χρήματα σε κινέζικο νόμισμα, το οποίο στην συνέχεια καταβάλλονταν για την αγορά ρούχων. Όταν το εμπόρευμα ερχόταν στην Ελλάδα, οι Κινέζοι κατέβαλαν στην ομάδα το αντίτιμο των παραγγελιών τους σε ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν στήσει και εταιρία εμπορίας ρολογιών. Το σχήμα αυτό φαίνεται να πέτυχε την παρουσία του, με κατάστημα, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αττικής.
Στη δικογραφία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους που νομιμοποιούνταν το παράνομο χρήμα που αποκόμιζε η ομάδα ενώ στις μεθόδους ξεπλύματος καταγράφονται και οι αγορές κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, ο συνταξιούχος χρυσοχόος που εμπλέκεται στην υπόθεση φέρεται να ξέπλενε τα κέρδη του με κερδισμένα δελτία στο πρακτορείο που διατηρούσε ο γιος του στη Νέα Ιωνία.
Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους τρόπους που νομιμοποιούνταν το χρήμα μέσω αγοράς πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, ακόμη και ξενοδοχείων. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που εμπεριέχεται στην πολυσέλιδη δικογραφία:
Κατηγορούμενος: «…Αν σου τύχει κανένα καλό ακίνητο, ό,τι σου είπα»
Άγνωστη γυναίκα: «Ναι καλό ακίνητο πες μου…»
Κατηγορούμενος: «Ναι, σας είχα πει για κανένα ξενοδοχείο»
Άγνωστη γυναίκα: «Ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο είπατε;»
Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι στο κέντρο….».
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN μέλος του κυκλώματος σχεδίαζε να αγοράσει μετρητοίς και πολυτελή βίλα στη Μύκονο, αξίας 400.000 ευρώ.
Φωτογραφίες: INTIMENEWS