23.2 C
Arta
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Επίδομα ενοικίου έως 210 ευρώ!

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στέγασης-ενοικίου 2019, κάτι που περιμένουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και όσοι έχουν καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στην Κομισιόν η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι το κονδύλι για το νέο στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί αρχές του 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ.

Πώς παίρνουμε το επίδομα
Για να πάρει κανείς το επίδομα θα πρέπει να κάνει αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί άμεσα για τον σκοπό αυτό.

Τα κριτήρια
Τα κριτήρια φαίνεται ότι θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα σε σχέση με τα όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά από το καλοκαίρι, ωστόσο όλα δείχνουν ότι σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία θα υπάρχει μια κλιμάκωση από τα 120.000 ως τα 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό θα ξεκινάει από τα 7.000 τον χρόνο για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα φτάνει ως τις 21.000 ευρώ τον χρόνο για οικογένειες με παιδιά.
Σύνθεση νοικοκυριού – ύψος επιδόματος
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.
Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής.

Με την πάροδο 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

​Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσας και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

Εισοδηματικά κριτήρια
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 8.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 12.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 16.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 20.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ