26.8 C
Arta
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας:Σμόλικας Βαθύλακκος & Δρακόλιμνη Σμόλικα 30-31/03

Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας :Η ανάβασή θα ξεκινήσει μέσα από την Αγία Παρασκευή και καθώς ανηφορίζουμε βγαίνουμε από τα δάση οξιάς και σιγά σιγά μπαίνουμε σε δάσοςμαύρης πεύκης.

Η θέα γίνεται όλο και πιο όμορφη και μπορούμε να ατενίσουμε την οροσειρά της Τύμφης. Σύντομα βγαίνουμε από το δάσος και μόνο μερικά σκόρπια ρόμπολα καταφέρνουν να αντισταθούν στον αέρα, το κρύο και τους κεραυνούς.

Περπατάμε στην άγρια κορυφογραμμή του Σμόλικα μέχρι να φτάσουμε στην κορυφή και από κάτω μας αντικρίζουμε την μαγική Δρακόλιμνη. Από την κορυφή έχουμε πανοραμική θέα προς τη Νεμέρτσικα, την Τύμφη, το Περιστέρι και τα Τζουμέρκα.

Η κατάβασή μας αρχίζει και κατευθυνόμαστε προς τον Βαθύλακκο.

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα αξίζει μια επίσκεψη από κάθε πεζοπόρο – ορειβάτη και σίγουρα καλυμμένη με χιόνι προσφέρει μοναδικές εικόνες ομορφιάς.

Η ανάβασή μας ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή και αφού περάσουμε μέσα από δάση οξιάς και πεύκης φτάνουμε στα αλπικά λιβάδια του Σμόλικα για να αντικρίσουμε τη Δρακόλιμνη.

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Σμόλικας γειτονεύει τη Βασιλίτσα και την Τύμφη (Γκαμήλα), ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται ο Γράμμος.

Όλη η περιοχή θεωρείται ύψιστης οικολογικής σημασίας και, λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρέμβασης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Στις πλαγιές του συναντάμε μαύρη πεύκη, ρόμπολα, οξιές, έλατα, αλλά και ποικιλία φυλοβόλλων δέντρων. Στη σκιά τους βρίσκουν καταφύγιο ζαρκάδια, λύκοι, αρκούδες, πολλά είδη πτηνών και ερπετά.

Κοντά στην υψηλότερη κορφή του Σμόλικα βρίσκεται η δρακόλιμνη, μια από τις λίγοστές αλπικές λίμνες της χώρας και τόπος κατοικίας του προστατευόμενου αλπικού τρίτωνα- ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8 έως 12 εκ. που μοιάζει με μικροσκοπικό δράκο.

Το Κεράσοβο ή Αγία Παρασκευή είναι ένα πανέμορφo ορεινό κεφαλοχώρι του Δήμου Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Σμόλικα, σε υψόμετρο 970m. Θα σας εντυπωσιάσουν τα τοπία με την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά τους και τα άφθονα νερά, καθώς και η μεγάλη πλατεία του χωριού που την πλαισιώνουν πετρόχτιστα κτήρια και τη σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια.

Διαδρομές:

1. Αγία Παρασκευή – Σμόλικας – Βαθύλακκος

Βαθμός Δυσκολίας: 6

Υ.Δ : 1700 μ Μήκος: 19 χλμ

Ώρες πορείας: περίπου 9-10

*Απαιτείται Χειμερινός εξοπλισμός

2. Αγία Παρασκευή – Δρακόλιμνη Σμόλικα

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Υ.Δ : 1200 μ Μήκος: 10 χλμ

Ώρες πορείας: περίπου 8

Αρχηγός: Κίμων Καλιακάτσος (τηλ.6972241729)

Ανάβαση: Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο)

Διανυκτέρευση: Σκηνές ή ξενώνα

Αναχώρηση: Σάββατο 15:00 από το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Ζέρβα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ