Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη 22/5, στη Βουλγαρία και η κοινή ομιλία του με τον Βούλγαρο ομόλογό στα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB, καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο.
Τα ενεργειακά έργα στην περιοχή δείχνουν και τα σχέδια για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων ως ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με αναβαθμισμένο μάλιστα τον ρόλο της Ελλάδας.
Με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά και «στο όραμα για την ενίσχυση της χώρας σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο» με τον αγωγό TAP αλλά και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Έργα τα οποία δίνουν το στίγμα του ελληνικού ενεργειακού πλάνου για την περιοχή.
Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Ελλάδα και Βουλγαρία ενώνουν τις δυνάμεις τους ενεργειακά μιας και ήδη η Σόφια έχει επενδύσει στην Ελλάδα και τον πλωτό σταθμό LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης μέσω της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz (Διαχειριστής Βουλγαρικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), η οποία θα συμμετάσχει στο εμβληματικό έργο της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade.
Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά των ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας στην Ελλάδα με την οποία καλωσόρισαν το έργο που εγκαινιάστηκε. Συγκεκριμένα η πρεσβεία ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε αυτή την τελετή ως σημάδι της ευρύτερης δέσμευσης για την ενεργειακή διασύνδεση από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το πρότζεκτ του IGB φέρει την υπόσχεση ενεργειακής διαφοροποίησης και μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας όχι μόνο για την Βουλγαρία αλλά και για την περιοχή.
Η ενεργειακή ασφάλεια είναι κρίσιμο μέρος την εθνικής ασφάλειας καθώς και προαπαιτούμενο για αξιόπιστη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ελπίζουμε να δούμε γρήγορα συνεχόμενη πρόοδο σε αυτό τον κόμβο».
Δεν έχουν περάσει άλλωστε πέντε μήνες από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη όπου έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα για τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Τα βασικά πλεονεκτήματα του αγωγού φυσικού αερίου IGB
Τα εγκαίνια της έναρξης των εργασιών των κατασκευαστικών έργων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου στην πόλη Κίρκοβο της Βουλγαρίας.
Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος (φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, με δυνατότητα αύξησης της μεταφορικής ικανότητας έως και πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης.
Η διαδρομή του έργου θα είναι μεταξύ της Κομοτηνής (Ελλάδα), και της Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία). Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ και του TAP στην Κομοτηνή, από ελληνικής πλευράς, με το σύστημα μεταφοράς της Bulgartransgaz EAD στην πόλη της Στάρα Ζαγορα.
Ο αγωγός θα προμηθεύεται αέριο και από τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας.
Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες συνδεσιμότητας και συνεργασίας με άλλα μελλοντικά σημαντικά έργα στην περιοχή – τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, τον East Med για άμεση σύνδεση των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο και με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, καθώς και με υγροποιημένο αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο IGB έχει στρατηγική σημασία για την υλοποίηση του Κάθετου αγωγού φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος διασυνδέει τα δίκτυα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ιδέας για την υλοποίηση ενός βαλκανικού κόμβου φυσικού αερίου.
Η υλοποίηση του έργου παρέχει, επίσης, ευκαιρίες διαμετακόμισης μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας και του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz EAD στις άλλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου- προς τη Ρουμανία και προς τη Σερβία.
Η σημασία της επένδυσης στην Αλεξανδρούπολη
Επί ελληνικού εδάφους η πόλη της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζοντας το ρόλο της χώρας μας.
Το έργο το αναπτύσσει η GASTRADE A.E.. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται υποδομές φυσικού αερίου. Η GASTRADE αναπτύσσει το Έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) «Τερματικού ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη
Το έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.
Στο μεγάλο έργο είχε αναφερθεί και με δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt επισημαίνοντας ότι «από τις 65 παραγγελίες LNG τάνκερ στην Άπω Ανατολή για το 2018, οι 33 προέρχονται από Έλληνες εφοπλιστές. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει καράβια αξίας 8,9 δισ. ευρώ το 2018 και τα 2/3 αφορούν τάνκερ μεταφοράς φυσικού αερίου. Το αλάνθαστο ένστικτό τους για την τάση στις μεταφορές των φορτηγών πλοίων εξασφαλίζει την επιτυχία τους, γράφει η εφημερίδα. Διαθέτουν, έτσι, το μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και ελέγχουν τον 1/5 του παγκόσμιου τονάζ, όντας μπροστά από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία στην κατάταξη.
Για τις περιφερειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, το LNG αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ο νέος τερματικός σταθμός που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη θα μπορούσε να συντελέσει στην ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, το έργο προωθείται από την Ε.Ε.
Το έργο έχει ενταχθεί στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό της Ελλάδας ενώ τον Νοέμβριο του 2018 το Βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέταξε το Έργο στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική της Βουλγαρίας. Έτσι, η Αλεξανδρούπολη έχει έναν στρατηγικό ρόλο που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα.