Ελληνική σφραγίδα θα έχει η νέα γενιά των μεγάλων έργων υποδομής της Αλβανίας, τομέας που είναι ένας από τους κρισιμότερους στη γειτονική χώρα, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου.
Η Αλβανία ευελπιστεί να εξασφαλίσει, φέτος, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έχοντας ενταχθεί στοn Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) μέσω του οποίου παρέχεται τεχνική βοήθεια στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Ο τεχνικός σύμβουλος
Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από διαγωνισμό η κοινοπραξία των εταιρειών Hill International-LDK και Deloitte Albania έχει αναλάβει, για διάστημα τριών ετών, την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Αλβανία, που περιλαμβάνει την επιλογή, προς δημοπράτηση, έργων υποδομής, την ωρίμανση υφιστάμενων διαγωνισμών και τη διαλογή μεταξύ επιλεγέντων έργων. Η κοινοπραξία, που έχει ως μέλη της την ελληνική θυγατρική της Hill International και την ελληνικών συμφερόντων LDK, θα προχωρήσει στην προτεραιοποίηση έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και των δημόσιων υποδομών.
H Αλβανία, το 2018, εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ σε ποσοστό 4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008. Το εννεάμηνο του 2019, κατέγραψε αύξηση 3,7%, με την άνοδο να τροφοδοτείται από την ισχυροποίηση της κατανάλωσης λόγω της υποχώρησης της ανεργίας και τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, τα τελευταία χρόνια έχουν προέλθει, κατά βάση, από την κατασκευή του αγωγού TAP και το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού Devoll, δύο επενδύσεις συνολικής αξίας της τάξης των 2,1 δισ. ευρώ.
Οι συμβουλευτικές εταιρείες
H Hill international, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους project managers κατασκευαστικών έργων, διεθνώς, έχει μεταφέρει από το 2014 την έδρα της στην Αθήνα για τη Νότια Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας, όπως τα έργα επέκτασης του έκτου προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης, το μετρό και τον αγωγό TAP.
Όσον αφορά την LDK, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Διαμιανίδη, αποτελείται από 12 εταιρείες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και στην Αφρική, ενώ διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 110 χώρες. Το 2018, η LDK εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε, κατά την τελευταία διετία, σε ποσοστό άνω του 30%. Οι μεγαλύτερες αγορές για τη μελετητική εταιρεία είναι η Ανατολική Αφρική, η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.