9.3 C
Arta
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν προκειμένου να αρθεί το lockdown

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε για την οριστική άρση των capital controls στη χώρα μας θα εφαρμοστεί και για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει δεν θα ξυπνήσουμε ένα ωραίο πρωί και θα μας ανακοινώσουν ότι επιστρέφουμε και πάλι μεμιάς όλοι στην κανονικότητα που ζούσαμε πριν τις αρχές Μαρτίου. Αυτό θα γίνει σταδιακά και μεθοδικά.

Δεν υπάρχουν ημερομηνίες

Ήδη κάποιες πρώτες σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την Πολιτική Προστασία, αλλά θέλει δρόμο ακόμα. Άλλωστε, σχετικές ημερομηνίες που θα αίρεται κάθε βήμα προφανώς και δεν μπορούν ακόμα να υπάρξουν αφού όλα θα εξαρτηθούν από τρεις παράγοντες:

  1. από τη στατιστική καμπύλη της νόσου έτσι όπως προκύπτει από τον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών,
  2. από το τί θα δείξει ο συνδυασμός μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας θα ξεκινήσουν σύντομα οι κατ’ οίκον επισκέψεις από 500 ειδικές μονάδες,
  3. από την πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων κάθε φορά που θα αίρεται ένα μέτρο.

Εάν δούμε για παράδειγμα ότι ανοίγουν και πάλι κάποια καταστήματα και μετά από 15 ημέρες ανεβαίνει εκ νέου ο αριθμός των νοσούντων, τότε θα επιστρέφουμε ξανά στο προηγούμενο βήμα. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που δεν μπορούμε από τώρα να έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάθε στάδιο ξεκλειδώματος του lockdown.

Τα fake news

Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στηλίτευσε μεσοβδόμαδα διάφορα fake news που διασπείρονται σε κάποια μέσα ενημέρωσης περί ενός δήθεν σχεδίου για άρση μέτρων με διάφορες ημερομηνίες, «που βγήκαν όμως από τη φαντασία αυτού που το έγραψε, όπως είπε. Πρόκειται για εντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα νέα. Δεν θα άξιζαν καν σχολιασμού εάν οι ημέρες που βιώνουμε δεν ήταν τόσο κρίσιμες. Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους». Υπενθύμισε μάλιστα και τις νομικές διατάξεις περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Τον Μάιο οι πρώτες συζητήσεις

Όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Υγείας που μετέχει στις συσκέψεις, «τις ημερομηνίες δεν τις ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ούτε κανένας άλλος γιατί πολύ απλά… δεν υπάρχουν ακόμη. Απλώς ευελπιστούμε ότι εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε το  θετικό σενάριο για την πορεία του Covid-19 στην Ελλάδα, έτσι όπως καταγράφεται μέχρι στιγμής, τότε από τον Μάιο μπορούν να γίνουν σοβαρότερες κουβέντες για ένα πρώτο χαλάρωμα των περιοριστικών μέτρων».

21 Απριλίου η κορύφωση

Θυμίζουμε απλώς ότι η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχει δημιουργήσει μια σειρά μοντέλα πρόβλεψης για τα θύματα του κορονοϊού σε κάθε χώρα Για την Ελλάδα αναφέρει, ότι η κορύφωση του αριθμού των νεκρών αναμένεται στις 21 Απριλίου (Τρίτη του Πάσχα) και ότι χρονικά αργεί ακόμα η μέρα που δεν θα καταγραφεί καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής από την ασθένεια, αφού κάτι τέτοιο προσδιορίζεται για τις 27 Μαΐου.

Νησιώτες οι πρώτοι τυχεροί

Σε πρώτη φάση πάντως αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορίας των κατοίκων που ζουν σε νησιά τα οποία δεν προσβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα από τον κορονοϊό, τουτέστιν δεν κατέγραψαν ούτε ένα θύμα. Ευτυχώς αυτά είναι αρκετά. Τμηματικά η ίδια τακτική θα ακολουθείται και σε άλλες περιοχές (π.χ. ο νομός Γρεβενών δεν έχει κανένα κρούσμα), με την Αττική να βρίσκεται στην τελευταία θέση της άρσης, αφού εκεί έχουμε και τα περισσότερα κρούσματα -λογικό αφού φιλοξενεί τη μισή και πλέον Ελλάδα πληθυσμιακά.

Κλειστά για πολύ καιρό τα πολυκαταστήματα

Σε εύλογη χρονική απόσταση θα ανακοινώνονται, και πάλι τμηματικά, επαγγελματικοί κλάδοι που θα μπορούν να επαναδραστηριοποιούνται με έμφαση σε αυτούς που έχουν τους λιγότερους κινδύνους (π.χ. από τη φύση τους δεν δέχονται επισκέψεις πελατών) και είναι συνάμα σημαντικοί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όσον αφορά τα καταστήματα, θα ξεκινήσει πρωτίστως η λειτουργία των μικρών σε έκταση, έως 250 τετραγωνικά μέτρα, που δεν θα δέχονται πάνω από δύο πελάτες τη φορά. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall θα αργήσουν πολύ ακόμη για ν’ ανοίξουν.

Απομακρυσμένα τραπεζάκια στις καφετέριες

Κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξουν και πάλι οι καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά και πάλι με περιορισμούς όσον αφορά την απόσταση που θα έχουν μεταξύ τους τα τραπέζια και εννοείται μονάχα σε εξωτερικούς χώρους. Βέβαια, σε αυτό αναμένεται ούτως ή άλλως να έχουμε σύμμαχο τον καλό καιρό.

Αβεβαιότητα για τα σχολεία

Για τις σχολικές μονάδες κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με σιγουριά τι θα γίνει. Η κύρια μέριμνα του υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ενώ τα υπόλοιπα, εάν δοθεί η έγκριση από τους επιδημιολόγους αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία μέσα στον Ιούνιο και θα παρακολουθούν μαθήματα έως και τα τέλη Ιουλίου. Ειδάλλως η σχολική χρονιά γι’ αυτά θα τελειώσει πρόωρα.

Σταδιακή αποκατάσταση δρομολογίων

Στην επόμενη φάση θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία θα πυκνώσουν σταδιακά τα δρομολόγιά τους, οι αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν αρχικά με εσωτερικές πτήσεις και ακολούθως με πτήσεις από το εξωτερικό (μάλλον πρώτα από χώρες που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από τον κορονοϊό) και φυσικά εννοείται πως σε αεροδρόμια και λιμάνια θα γίνονται θερμομετρήσεις των επιβατών.

Συναυλίες τέλος το καλοκαίρι

Παράλληλα θα πρέπει να ξεχάσουμε το φετινό καλοκαίρι τις συναυλίες και τις πάσης φύσεως αθλητικές δραστηριότητες με φιλάθλους, ενώ και οι συναθροίσεις θα είναι περιορισμένες, π.χ. των 20, 30 ή 40 ατόμων. Η αλήθεια πάντως είναι ότι σε πλήρη κανονικότητα δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο ή το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μέχρι τότε οι αγκαλιές, οι διαχύσεις και οι χειραψίες θα γίνονται με μεγάλη φειδώ.

 

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ