Η μεγάλη διάρκεια ζωής του μελιού οφείλεται επίσης στο υψηλό επίπεδο οξύτητάς του που σκοτώνει τυχόν βακτήρια, εμποδίζοντας τα να επιβιώσουν εάν φυλάσσεται σωστά, για παράδειγμα σε ένα καλά σφραγισμένο γυάλινο βάζο που δεν εκτίθεται σε υγρό περιβάλλον.
Κατά το άνοιγμα ενός βάζου μελιού, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φαίνεται ότι έχει κρυσταλλική εμφάνιση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Eat This, Not That!», το μέλι με κρυσταλλική εμφάνιση είναι ένδειξη ότι είναι ακατέργαστο και καλής ποιότητας.
Το μέλι αποτελείται από δύο τύπους σακχάρων: φρουκτόζη και γλυκόζη, με την ισορροπία τους να καθορίζει την κρυσταλλική εμφάνιση των τροφίμων. Για τη μετατροπή αυτών των κρυστάλλων σε υγρό, μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο δοχείο πάνω από ζεστό νερό για να αυξηθεί η θερμοκρασία και να λιώσουν.