Πολλά έχουν αναφερθεί ή ακουστεί σχετικά με τη φυσική ασυλία της αγέλης και κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ανθρωπότητα στη «μάχη» που δίνει με τον κορονοϊό. Θέση πάνω στο ζήτημα πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως σημειώνει, οι προσπάθειες να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα ήταν επικίνδυνες και θα οδηγούσαν σε πολλούς θανάτους, ενώ ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική πορεία, όπως τόνισε η υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ.
«Η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε… είναι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να παρέχει προστασία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έτσι ώστε ο ιός να μην έχει την δυνατότητα να μεταδίδεται. Εντούτοις, η προσπάθεια για μια φυσική ανοσία της αγέλης θα ήταν πολύ επικίνδυνη επειδή πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν», σημείωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.
Τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού πρέπει να αναπτύξουν ανοσία, ώστε αυτό να έχει νόημα, και αυτό, με τη σειρά του, χρειάζεται το εμβόλιο να γίνει με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την αξιωματούχο της υγείας και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πιθανόν θα χρειαστεί περίπου το 65 έως 70% του πληθυσμού -σε αυτό το εύρος- να έχει προστατευτική ανοσία. Έτσι, για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους πληθυσμούς, αστικούς και αγροτικούς και ηλικιακές ομάδες, μπορεί κανείς να το κάνει περισσότερο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μέσω ενός εμβολίου», επισήμανε επίσης επί του ζητήματος η Βαν Κέρχοφ.