Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, ακόμη και αυτά με φυσικά συστατικά, περιέχουν συντηρητικά για να τα διατηρούν πιο φρέσκα. «Αλλά όπως και οτιδήποτε στη φύση, ακόμη και τα συντηρητικά χάνουν τη βέλτιστη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί στο Realsimple ο δερματολόγος Fran E. Cook-Bolden.
Όταν πρόκειται για ενυδατική κρέμα σώματος, καλό είναι να πετάξετε τα μισοάδεια σωληνάρια και δοχεία που είναι ανοιχτά για περισσότερο από δύο χρόνια. (Εάν χρησιμοποιείτε λοσιόν σε τακτική βάση, ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί να την αντικαταστήσετε πριν λήξει).
Μια λοσιόν που έχει λήξει δεν βλάπτει το δέρμα, ωστόσο το προϊόν δεν θα κλειδώσει την υγρασία, με αποτέλεσμα να μην καταφέρετε την επιθυμητή ενυδάτωση. Από την άλλη, τα εντελώς σφραγισμένα και κλειστά μπουκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε τρία χρόνια.
Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή της κρέμας σας πριν από το χρονικό όριο των δύο ή τριών ετών, καλό είναι να την πετάξετε. Επίσης, έχετε υπόψη ότι όσο πιο δραστικά συστατικά περιέχει μια λοσιόν (όπως το SPF) και όσο περισσότερα βακτήρια εισάγονται (όπως όταν βάζετε τα δάχτυλά σας σε ένα βάζο), τόσο λιγότερο σταθερή θα είναι η λοσιόν και τόσο πιο γρήγορα θα λήξει.
Ελέγξτε την πίσω ετικέτα του προϊόντος για να μάθετε πόσα δραστικά συστατικά υπάρχουν και προτιμήστε αντλίες ή σωληνάρια για να τα τοποθετείτε στο σώμα σας χωρίς να χρειαστεί να βάζετε τα δάχτυλά σας μέσα σε αυτά.
Τέλος, εάν δεν αποθηκεύετε τη λοσιόν σας σε δροσερό σημείο (περίπου 10 βαθμούς χαμηλότερα από την κανονική θερμοκρασία δωματίου), η λοσιόν πιθανότατα θα χαλάσει γρηγορότερα από το συνηθισμένο.