14.8 C
Arta
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

Έβρος: Το σύστημα αποτροπής μεταναστών από το Αφγανιστάν

Μαζί με τον Φράκτη οι αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία ένα υπερσύγχρονης τεχνολογίας «Μεγάλο Αδελφό» από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.

Ένας χαλύβδινος φράχτης χιλιομέτρων που αντέχει σε τεθωρακισμένο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ακτίνα δράσης δεκάδων χιλιομέτρων, μην επανδρωμένα υποβρύχια με ειδικούς αισθητήρες, δύο αερόστατα σαν το Ζέπελιν, στρατός, αστυνομία , σκάφη του Λιμενικού συνοριοφύλακες, και εθελοντές συνθέτουν το σύστημα ασφαλείας στον Έβρο  για την αντιμετώπιση όχι μόνο στρατιωτικών απειλών, αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος αλλά και για την διαχείριση τυχόν μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, στο χωριό Χειμώνιο συντονίζει όλες τις ενέργειες και εκεί φθάνουν όλα τα σήματα από τις κάμερες των Drones, τους αισθητήρες των υποβρύχιων ρομπότ, τις κάμερες του αερόστατου.

Σε όλη την επιχείρηση συμμετέχει και η Frontex καθώς το υβριδικό αυτό μοντέλο έχει αποδειχθεί σε πιλοτικές ασκήσεις ότι λειτουργεί και μπορεί να αποδώσει και για άλλες περιοχές και χώρες.

Το οπλοστάσιο

Η Ελλάδα έχει προμηθευθεί, μέσω της FRONTEX,  δύο αερόστατα τύπου Ζέπελιν, τα οποία μπορούν να επιτηρούν περιοχές είτε δέσμια ( δεμένα με συρματόσχοινα σε περιοχές/ αεροδρόμια) είτε εν πτήσει.

Ανήκουν στο Λιμενικό Σώμα και έχει αποφασιστεί ότι σε αυτή τη φάση  δεν θα περιπολούν, καθώς οι δυνατότητες επιτήρησης που παρέχουν είναι πολύ κρίσιμες.

Το πρώτο από τα δύο Ζέπελιν, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο εγκαταστάθηκε σε φυλάκιο κοντά στο χωριό Πλάκα, στη Λήμνο.

Ο Χαλύβδινος φράχτης

Ολοκληρώθηκε  ο περίφημος «φράχτης» στον Έβρο, μήκους 27χλμ στην περιοχή των Φερών με ταχύτατες διαδικασίες  ένα σχεδόν χρόνο μετά τις ανακοίνωσή της κυβέρνησης για την κατασκευή του.

Είναι κατασκευασμένος  από χάλυβα, έχει ύψος 5 μέτρων, και περιλαμβάνει ειδικές οδούς επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού, ενώ η κυβέρνηση είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΕ για χρηματοδότηση της επέκτασής του.

Το ετερογενή ρομπότ – φύλακες (Roborder)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων που δημιουργήθηκε από επιστήμονες του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος από το 2017 και στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από  την Ευρώπη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει στοιχίσει περίπου  9 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα ΗΟRΙΖΟΝ 2020.

Το roborder, είναι ένα αυτόματο σύστημα επιτήρησης συνόρων με τη χρήση μη επανδρωμένων ρομπότ. Όταν το σύστημα αντιληφθεί κάποια ύποπτη δραστηριότητα μεταφέρει την πληροφορία στο χειριστή, ο οποίος κατευθύνει με τη σειρά του τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο.

Τα μη επανδρωμένα  Heron

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εικόνα και πληροφορίες από το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο.

Η βάση τους θα είναι στην Σκύρο ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μετασταθμεύουν σε αεροδρόμια στη χώρα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ