Ο ύπνος θεωρείται ένα ακόμη «θύμα» της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά του. Μάλιστα, υπάρχει πλέον και ο όρος «coronasomnia», δηλαδή «κορονοαϋπνία», για να δείξει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αϋπνίας, στον πληθυσμό.
Η ψυχοθεραπεύτρια Heather Darwall-Smith, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα νέο βιβλίο για την «επιστήμη του ύπνου» έχει κάποιες συμβουλές να μας δώσει.
Ρουτίνα
Διατήρησε μια σταθερή ώρα που πηγαίνεις για ύπνο και που ξυπνάς, επτά ημέρες την εβδομάδα, λέει. Μέτρα τις ώρες μέχρι να σηκωθείς για να βεβαιωθείς ότι θα ξεκουραστείς όσο χρειάζεσαι.
Οι ανάγκες ύπνου είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν όμως στη διάρκεια της ημέρας, νιώθεις υπνηλία, πιθανότατα χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο.
Άνεση
Βεβαιώσου ότι το υπνοδωμάτιο είναι δροσερό και σκοτεινό και το κρεβάτι σου και τα ρούχα σου είναι άνετα. Χρησιμοποίησε ωτοασπίδες αν ο σύντροφος ροχαλίζει ή αν εξωτερικοί ήχοι σε ενοχλούν.
Μετέτρεψε το δωμάτιο σε ένα ασφαλές καταφύγιο όπου θέλεις να αποσυρθείς.
Θερμοκρασία
Καθώς νυστάζουμε, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, έτσι ένα δροσερό δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, 16 με 18C είναι ιδανικές θερμοκρασίες. Κοιμήσου γυμνός ή με πιτζάμες που «αναπνέουν» και άνοιξε κάποιο παράθυρο αν ζεσταίνεσαι.
Χαλάρωση
Χαλαρώνοντας με γιόγκα, διάβασμα ή χαλαρή μουσική και ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσουν πριν από τον ύπνο. Ένα ήρεμο μυαλό είναι σημαντικό για έναν καλό ύπνο.
Μείωση της διέγερσης
Περιόρισε στο ελάχιστο τον χρόνο στην οθόνη και απέφυγε τα social media και τα email το βράδυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική διέγερση στον εγκέφαλο και να σε κρατήσει ξύπνιο όλη νύχτα.
Φαγητό
Πρόσεξε τι τρως πριν κοιμηθείς. Η καφεΐνη, τα πικάντικα και τα λιπαρά φαγητά μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, ειδικά αν καταναλώνονται αργά.
Αλκοόλ
Η χρήση του μπορεί να διαταράξει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου, επηρεάζοντας ειδικά τη διαδικασία του ξυπνήματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άσχημα όνειρα, ροχαλητό και αχρείαστες επισκέψεις στην τουαλέτα.