Συνεχίζοντας τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αλγερινό ομόλογό του Ramtane Lamamra, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας, για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων και παραστρατιωτικών ομάδων, καθώς και για την διεξαγωγή των εκλογών στην προγραμματισμένη ημερομηνία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Συζητήθηκε επίσης η ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την σημασία που πρέπει να αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή αυτή, καθώς επηρεάζει άμεσα και την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή γειτονικών κρατών αλλά και Ευρωπαϊκών χωρών, ο ΥΠΕΞ επισήμανε την ανάγκη εγρήγορσης της διεθνούς κοινότητας λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στα δικαιώματα που σχετίζονται με τη προστασία των γυναικών και των κοριτσιών.
Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα δικαιώματα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει τη προστασία τους. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ειδικό βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης.
Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης του ΥΠΕΞ κάλυψε τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στο Αφγανιστάν, οι οποίες σχετίζονται με τη παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητας. Ως εκ τούτου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί το σενάριο της επανάληψης μαζικών μεταναστευτικών ροών και να μην υπάρξει μια νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.