Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Έλληνες του εξωτερικού για τις καταχωρήσεις ληξιαρχικών πράξεων.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι το Ειδικό Ληξιαρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τις καταχωρήσεις και διορθώσεις όλων των ληξιαρχικών πράξεων, γεννήσεων, γάμων, θανάτων κ.α., οι οποίες πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και αφορούν Έλληνες πολίτες που διαμένουν εκεί.
Το Τμήμα αυτό, λόγω της υποστελέχωσής του, αδυνατεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις των 5.000.000 Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι για το μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως, που βρίσκονται στη χώρα μας, ταλαιπωρούνται για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, καθώς απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ή πληρεξούσιου δικηγόρου. Βέβαια οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν στην περίπτωση που οι υπάλληλοι του Ειδικού Ληξιαρχείου είχαν πρόσβαση στα δημοτολόγια, κάτι που δεν συμβαίνει, συντηρώντας τη γραφειοκρατία.
Επιπλέον σημειώνουν ότι από την έναρξη της πανδημίας έγιναν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του Ειδικού Ληξιαρχείου, με τις οποίες πλέον δέχεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού τους πολίτες, ενώ οι πληρεξούσιοι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά σειρά προτεραιότητας από διαφορετικό τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας, παρά τις όποιες καθυστερήσεις.
Ωστόσο σημειώνουν ότι με το Ν. 4674/2020 από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να απευθύνονται στα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία για τις μεταβολές και τις διορθώσεις των ληξιαρχικών πράξεων που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό. Τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία, όμως, είναι ανέτοιμα να διαχειριστούν αυτό τον όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα και πάλι την ταλαιπωρία των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν έως και 4 μήνες για ένα ραντεβού που σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται να κλείσουν και ένα επόμενο, ενδεχομένως, για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους, με την ανάλογη αναμονή.
Παράλληλα τονίζουν ότι οι Νόμοι που ψηφίζονται θα έπρεπε να έχουν ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι τη μετατόπιση του προβλήματος σε άλλη υπηρεσία. Και αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποσυμφωρηθεί και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, εάν παράλληλα οι Έλληνες του εξωτερικού είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν τις ληξιαρχικές τους πράξεις και στο τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου, καθώς επίσης και εάν με την βοήθεια των ψηφιακών συστημάτων οι υπάλληλοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα δημοτολόγια για να περιοριστεί, επιτέλους, και η γραφειοκρατία.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές του Ν. 4674/2020, προκειμένου παράλληλα τόσο το Ειδικό Ληξιαρχείο όσο και τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία να εξυπηρετούν τους Έλληνες του εξωτερικού.
Επίσης ζητούν απαντήσεις για τους λόγους που απαξίωσαν το τμήμα του Ειδικού Ληξιαρχείου αντί να το ενισχύσουν με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, εάν προτίθενται να ενισχύσουν τα έμμισθα Ελληνικά Προξενεία και τέλος εάν θα προχωρήσουν στη διασύνδεση του Ειδικού Ληξιαρχείου με τα δημοτολόγια και εάν το τμήμα αυτό θα περάσει στην ψηφιακή εποχή.