Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μαξίμου στη 1 το μεσημέρι προκειμένου να εξεταστούν τυχόν μέτρα σε ενδεχόμενες ελλείψεις σε είδη διατροφής και γενικά στις πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην κυβερνητική σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σε σιτηρά και φυτικά έλαια, με την κυβέρνηση μέσω της υποχρεωτικής απογραφής αποθεμάτων να επιχειρεί να βάλει στοπ σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και τεχνητών ελλείψεων, επιβάλλοντας κυρώσεις όπως κατάσχεση προϊόντων και πρόστιμα από 1.000 έως 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά πιθανότατα σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων σε γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες.
Υπόχρεοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν στοιχεία για αποθέματα σε:
- Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων.
- Λιπάσματα.
- Ζωοτροφές.
- Ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο.
- Άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και
- Φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη χώρα μας υπάρχει πλήρης επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, με την πραγματοποίηση μάλιστα και εξαγωγών. Για μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο εισάγουμε από εναλλακτικές πηγές όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ & Καναδά.
Σε ότι αφορά το ηλιέλαιο, η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, όμως το 90% της παραγωγής πηγαίνει για βιοκαύσιμο και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία.
Σιτηρά και ηλιέλαιο τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν
Οι λίγες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στο ηλιέλαιο δεν επηρεάζουν τα νοικοκυριά. Από Ουκρανία η Ελλάδα εισάγει περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιέλαιου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες.
Το ίδιο ισχύει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία οι εισαγωγές ανέρχονται περίπου σε 500.000 τόνους. Ποσότητα, η οποία είχε ως κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ζωοτροφών και σύμφωνα με εκτιμήσεις το κενό θα μπορούσαν να καλύψουν εισαγωγές από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τη Νότιο Αμερική.
Τους 250.000 τόνους έφταναν οι εισροές μαλακού σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία. Οι εισαγωγείς έχουν απευθυνθεί στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.
Στη σύσκεψη θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Ο τρόπος ενίσχυσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό.
Επίσης θα τεθεί και η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει “εκτοξευθεί”.
“Στοπ” σε φαινόμενα αισχροκέρδειας
Στο μεταξύ, μέτρα για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας, αλλά και ελλείψεων προϊόντων έλαβε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τροπολογία που εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ζητήθηκε η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων σε μια σειρά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.