Νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό της χώρας στα χρόνια του ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος θα ξεπεράσει το 11% για τον Μάιο. Την τελευταία φορά που η χώρα είχε πληθωρισμό υψηλότερο από 11% ήταν τον Σεπτέμβριο του 1994, δηλαδή πριν 28 χρόνια.
Παρότι ο πληθωρισμός, όπως σε όλον τον κόσμο, τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, είναι τα στοιχεία του πληθωρισμού τροφίμων που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία.
Σύμφωνα με την Eurostat , τον Απρίλιο στην Ελλάδα έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη, με 11,3% έναντι 7,7% του κοινοτικού μέσου όρου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Πατάτες +15,8%
- Κρέας +14,3%
- Λαχανικά +13,8%
- Ψωμί +13,1%
- Γαλακτομικά +11,1%
- Φρούτα +7,9%
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη πιο αυξημένος τον Ιούνιο πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση του από τον Ιούλιο και ότι στο τέλος του έτους θα έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδα λίγο κάτω του κοινοτικού μέσου όρου. Με βάση την τελευταία μέτρηση , ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,6 μονάδες πάνω από αυτόν της Ευρωζώνης.
Τα νέα από τις χρηματιστηριακές αγορές τροφίμων για την εξέλιξη στις τιμές προκαλούν πάντως ανατριχίλα. Οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής του σιταριού κατά 13,4% σε ορίζοντα 12 μηνών. 37,5% περιμένουν οι αναλυτές ότι θα αυξηθεί το καλαμπόκι, 12,9% ο καφές, 8% η ζάχαρη και 7% το τυρί και τα πουλερικά.
Όπως είναι λογικό , οι εξαγγελίες που αναμένονται μετά τις 15 Ιουνίου από την κυβέρνηση για μέτρα κατά της ακρίβειας δεν θα περιοριστούν στα καύσιμα. Μεταξύ όσων εξετάζονται είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα , πιο πιθανή πάντως φαίνεται μια νέα επιταγή ακρίβειας προς τους πιο ευάλωτους.
Τα οριζόντια μέτρα με μείωση φόρων και σε αυτήν την περίπτωση αποκλείονται. Πρώτον γιατί κοστίζουν πολύ και τέτοιος δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει. Δεύτερον γιατί θα ευνοούσαν ακόμη και αυτούς που παρά τις αυξήσεις στις τιμές δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα την ώρα που η στόχευση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων.
Και τρίτον, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι ένα τέτοιο μέτρο που θα προκαλούσε ανισορροπία στον προϋπολογισμό, θα «ερέθιζε» τις αγορές βάζοντας σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας.