Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων δείχνουν να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία.
Άλλωστε, οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να ενδίδει στο συνεχές φλερτ της Κουμουνδούρου. Ο κίνδυνος της κυβερνητικής αστάθειας, καθώς η χώρα απέχει ουσιαστικά περίπου 9 μήνες από τις κάλπες, πυροδότησε τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται “κλειδωμένο”, καθώς η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να έχει δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή, όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, ενώ δεν πιστεύει στις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων στην χώρα μας, καθώς όπως έχει υποστηρίξει, δεν παράγουν άμεσα αποτελέσματα.
Επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών;
Όλα πιθανότατα θα ξεκαθαρίσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η απάντηση που θα δώσει θα καθορίσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού απέναντι στο επίμαχο ζήτημα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τέτοιου είδους αλλαγές στενεύουν.
Η ΝΔ διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει όμως από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ούτως ή άλλως ο κυβερνητικός σχεδιασμός έκανε λόγο για διπλές κάλπες λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, με το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο έως αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως άμεσα θα προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε το κυβερνών κόμμα. Όμως για να υπάρξει έστω και οριακή αυτοδυναμία, απαιτείται ποσοστό άνω του 37% στην περίπτωση που τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν συνολικά 8%. Όσο το ποσοστό αυτό θα μειώνεται, τόσο θα αυξάνεται και ο πήχης για την αυτοδυναμία. Γι’ αυτό τον λόγο το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουμε στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα και στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Στόχος η κυβερνητική σταθερότητα
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το στηρίξουν. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως ο Αλέξης Τσίπρας με το συγκεκριμένο σύστημα ανέβηκε στην εξουσία, ενώ με την απλή αναλογική που ψήφισε οδηγεί την χώρα σε ακυβερνησία. Από την άλλη η κίνηση αυτή θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς δεν θα τεθεί το ερώτημα με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί.
Το ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η κυβερνητική σταθερότητα από την οποία, όπως τονίζουν “γαλάζια” στελέχη, έχουν προέλθει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά και μεγάλες επενδύσεις παρά την πολιτική αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.