13.2 C
Arta
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024

Κώστας Μπακογιάννης: “Το 2026 ο Παναθηναϊκός θα παίζει στον Βοτανικό”

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κώστας Μπακογιάννης το μεσημέρι της Δευτέρας (17/10) και έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοπράτησης και την πορεία του γηπέδου του Παναθηναϊκού από εδώ και πέρα.

Για αυτό το λόγο συμβολικά η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου θα δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις των πρασίνων στον Βοτανικό.

Μάλιστα στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλές ιστορικές μορφές του Παναθηναϊκού όπως είναι οι Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης, Τότης Φυλακούρης, Απόστολος Κόντος, Σπύρος Λιβαθηνός, Τάκης Οικονομόπουλος, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Άγγελος Μπασινάς και Νίκος Σαργκάνης.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: “Καλώς ήρθατε στον Βοτανικό, στον Ελαιώνα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς η παρουσία των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού εδώ. Έχετε ακούσει πολλά για τον Ελαιώνα πολλοί μιλάνε, αλλά λίγοι τον έχουν επισκεφτεί για αυτό λοιπόν επιλέξαμε να διοργανώσουμε τη συνέντευξη Τύπου εδώ.

Πρώτον για να δείτε πως όταν μιλάμε για τον Ελαιώνα πως μιλάμε για το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Τρία χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σταθμό του μετρό. Αφ εταίρου γιατί θέλαμε να δείτε με τα μάτια σας και να βιώσετε τη σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα γιατί κακά τα ψέματα μάς έχει έρθει ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης και δεκαετίες αδιαφορίας.

Κοιτάξτε λίγο γύρω σας, άναρχη δόμηση, έλειψη υποδομών, άδειες βιομηχανίες, κενές και αναξιοποιήτες εκτάσεις, λιγοστοί κάτοικοι, ήρωες, τσιμέντα, μπάζα, σκουπίδια, παραβατικότητα, σκοτάτι. Ένας κοιμώμενος γίγαντας είναι ο Ελαιώνας που σήμερα ξυπνάει με όχημα το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Βοτανικός η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας θα εξυγιανθεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

Σε αυτή την προνομιακή θέση ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μια αναβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας που θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πόλη μεγαλώνει. Έχουμε μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και γιατί όχι να μας το επιτρέψετε και κάποια περηφάνια γιατί το μέλλον άρχισε.

Η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε εδώ και τη σχετική απόφαση της οικονομικής μας επιτροπής. Είναι η αρχή της επίσημης διαδικασίας. Δεν είναι όνειρο γιατί πριν από περίπου δύο ώρες η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων έγραψε ιστορία με την απόφαση έγκρισης των τευχών του διαγωνισμού ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα γύρω από το γήπεδο μέχρι τα Χριστούγεννα. Με άλλα λόγια κάντε λίγη ακόμα υπομονή και εδώ που είμαστε τώρα θα δουλεύουν οι μπουλντόζες.

Δύο δεκαετίες και παραπάνω έχετε ακούσει λόγια, πολλές υποσχέσεις, εξαγγελίες και έχουμε ζήσει όλοι μαζί ματαιώσεις. Κυριαρχούσε μια καψυποψία, η δυσπιστία, ο κοινισμός. Ότι ξέρετε μπορείτε να το ξεχάσετε διοτί πλέον μιλάνε τα έργα. Η Διπλή Ανάπλαση περνάει από τη θεωρία στην πράξη, στο στάδιο της υλοποιήσης.

Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο που έχει υλοποιήσει ποτέ στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων. Ένα έργο που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα πρόγραμμα που προβλέπει δύο πόλους, ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό που έρχεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας.

Γιατί αφενός στην Αλεξάνδρας κερδίζουμε ένα πνεύμωνα πρασίνου, ένα πνεύμωνα οξυγόνου γιατί μιλάμε για μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και ταυτόχρονα στον Βοτανικό με την αρένα ως όχημα, δημιουργείται μια νέα πόλη. Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας σε μια σύγχρονη πόλη. Αρκεί να σας πω ένα πράγμα πως το σχέδιο μας για τον Ελαιώνα περιλαμβάνει λίγο λιγότερο 50% στα 100% πρασίνου. Με άλλα λόγια ότι έχει πάει λάθος τα τελευταία 200 χρόνια στην Αθήνα θέλουμε να το κάνουμε σωστά στον Ελαιώνα.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και της χρηματοδότησης του έργου από τα αρμόδια υπουργεία και θα ήθελα να πω και ένα δημόσιο ευχαριστώ στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, τον κ. Γεραπετρίτη, τον κ. Σκυλακάκη, στον κ. Ταγαρά και τον κ. Καραγιάννη και επίσης στους εταίρους μας, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Ερασιτέχνη και τον κ. Μαλακατέ και την ΑΕΠ Ελαιώνα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γιατί έδειξαν πίστη και στήριξαν έμπρακτα το όραμα μας για να αποκτήσει η ομάδα της πόλης μας ένα σύγχρονο σπίτι, αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου, μια αρένα πρωταθλητών στην οποία είμαι σίγουρος που θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Καταλαβαίνετε από το πλήθος των όσων συνεργάστηκαν πως μιλάμε για ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο έργο. Χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια δουλειάς και μιλάμε για τέσσερα υπουργεία και την ευρωπαϊκή ένωση που συνεργάστηκαν. Ύστερα από μια δεκαετία στασιμότητας και υπομονής καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια και αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει το θέμα είναι πως δεν θα φτάναμε εδώ χωρίς ομαδική δουλειά από το Δήμο Αθηναίων.

Εδώ που είμαστε το 2026 θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις το λιγότερο 38.500 θέσεων έως και 40.000 θέσεων. Τώρα είμαστε στον περιβάλλον χώρο.

Η αρένα στο Βοτανικό έχει σχεδιαστεί έτσι για να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης, θα είναι ένα υπερσύχρονο στάδιο. Όχι μόνο για να φιλοξενεί αγώνες αλλά και για να περιηγηθεί ο κόσμος. Στόχος μας είναι μέσα από τους χώρους αναψυχής να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο. Ένα γήπεδο με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο. Όχι μόνο βρίσκεται σε έναν χώρο ιστορικό αλλά έχει θέα την Ακρόπολη.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη από το ταμείο ανάκαμψης. Ο Δήμος δημοπρατεί και τη μελέτη και την κατασκευή για να κερδίσουμε χρόνο. Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα αλλά έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Όπως συμφωνήθηκε εκκρεμούν η δημοπράτηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα”.

Στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης απάντηση σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου.

Που βρισκόμαστε με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και τα πολλά έργα;

“Στόχος είναι να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, όπως ξέρετε τα τηρούμε. Είναι δύο μεγάλα έργα, οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη και οι υποδομές. Οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στον ερασιτέχνη και τις τράπεζες. Θα είναι μια κυψέλη για τους νέους και τις νέες, για τα παιδιά. Θέμα χρόνου να ξεκινήσουν τα έργα. Για τις υποδομές τους επόμενους μήνες θα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη δημοπράτηση τους”.

Πόσο εφικτό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπράτησης μέσα στο 2023;

“Μετράω τα λόγια μου. Είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο το 2026. Έχουμε μπροστά μας μια πορεία με πολλά έργα αλλά έχουμε μεγάλη αισιοδοξία”.

Εκτός από το εμπορικό όνομα έχετε κάποια σκέψη για το όνομα του γηπέδου;

“Έχει λαμπρή ιστορία. Οι εμπορικές χρήσεις και το όνομα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που έχουμε κάνει. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία θα είναι προϊόν συζήτησης με την ΠΑΕ και θα είναι και θέμα διαβούλευσης με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το γήπεδο που θα παίζει η Εθνική Ελλάδας”.

Οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί; Στο κομμάτι των χρημάτων υπάρχει έγγραφο από την ευρωπαϊκή ένωση πως το πλάνο συμβατότητας είναι έτοιμο; Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

“Ειλικρινά, δεν με φοβίζει τίποτα. Πλέον δεν με φοβίζει τίποτα. Πριν 2-2,5 χρόνια είχαμε μπροστά μας ένα βουνό από εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε με βοήθεια από την κυβέρνηση, την ΠΑΕ, τον ερασιτέχνη. Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Χωρίς να σημαίνει πως τελείωσε, οφείλουμε να είμαστε από πάνω, προσεκτικοί.

Για τη χρηματοδότηση τα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί. Είμαστε οκ, δεν προκύπτει πως θα έχουμε πρόβλημα. Για τις απαλλοτριώσεις έχουμε δύο μικρές εκκρεμότητες στον ευρύτερο χώρο όχι στο χώρο του γηπέδου”.

Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις από την περιβαλοντολογική μελέτη;

“Οι τροποποιήσεις που αναφέρατε είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος του έργου και το τι πρέπει να κάνουμε. Στις εμπορικές χρήσεις τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν θέλουμε έναν “λευκό ελέφαντα”. Θέλουμε να είμαστε βέβαια πως μπορεί να συντηρείται. Στις θέσεις πάρκινγκ υπάρχουν αρκετές και υπόγειες και επίγειες.

Τάφρος δεν προβλέπεται στη μελέτη, ένας από τους λόγους που έχουμε προκηρύξει μελέτη-κατασκευή είναι για να γίνεται το γήπεδο πράξη”.

Με το μουσείο τι θα γίνει;

“Προβλέπεται και στο νέο γήπεδο ένας χώρος ιστορικός και εκεί που είναι η Αλεξάνδρας ένα μεγάλο μουσείο για τον Παναθηναϊκό”.

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ