Σημεία συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Δ. Οικονόμου, Α. Παυλόπουλο και Δ. Κουτροκόη.
Η συζήτηση για το θέμα των υποκλοπών ξεκίνησε με μία λεκτική διόρθωση της Γραμματέως της Κ.Ο. προς τον συνομιλητή της και υπουργό της ΝΔ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός «αποκάλυψε» πρώτος τις υποκλοπές προτείνοντάς του να χρησιμοποιήσει το ρήμα «παραδέχθηκε», ώστε να ακριβολογεί.
Κατόπιν, στην ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον θεωρεί η ίδια ότι «παρακολουθείται από τον κ. Μητσοτάκη» η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε καταφατικά και συνέχισε:
- Έχει αποδειχθεί ότι στη χώρα το predator ήρθε μέσω συνεργατών του πρωθυπουργικού Μεγάρου (Δημητριάδης, Λαβράνος Πίτσιος).
- Στη συνέχεια απεδείχθη ότι και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη οι παρακολουθήσεις έγιναν ταυτόχρονα και από το Predator και από την ΕΥΠ η οποία βρίσκεται υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού.
Ούτε τα υπάρχοντα στοιχεία, ούτε τα γεγονότα και οι συνεχείς εξελίξεις ούτε ο συγκεντρωτισμός Μητσοτάκη, ούτε η έως τώρα διαχείριση του θέματος των υποκλοπών, ούτε φυσικά η ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού επιτρέπουν χώρο για δικαιολογίες και ελαφρυντικά.
Ο Α. Τσίπρας κατέθεσε χθες 7.11.22 εκ νέου μία Επίκαιρη Ερώτηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις. Καλό θα ήταν να μη φυγομαχήσει ο πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Ως μία εκ των 33 παρακολουθούμενων θέλω να έρθει στη Βουλή και να εγγυηθεί ότι δεν ήταν ταυτόχρονη η παρακολούθησή μας (όπως απεδείχθη στην περίπτωση Ανδρουλάκη και Κουκάκη) από την ΕΥΠ, ως οφείλει. Διότι ο Πρωθυπουργός λογοδοτεί για θέματα ασφάλειας της χώρας αλλά και προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Είτε του αρέσει είτε όχι. Διότι έτσι συμβαίνει στις δημοκρατίες.
Στη συμβουλή του συνομιλητή της κ. Βαρβιτσιώτη να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη εφόσον μέμφεται τον Πρωθυπουργό ότι «την παρακολουθεί», η Ό. Γεροβασίλη τον καθησύχασε ότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να το πραγματοποιήσει και κλείνοντας συνόψισε ως εξής:
Εάν ο Πρωθυπουργός θέλει στ αλήθεια να νοηματοδοτήσει το περιβόητο «όλα στο φως» πρέπει να κάνει δύο πράγματα: 1. Να άρει την νομοθετική ρύθμιση που έφερε σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται από την ΑΔΑΕ με το πέρας της περιόδου παρακολούθησής τους και 2. Να άρει το απόρρητο, πράγμα που ζήτησε και η εξεταστική επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου.
Με αυτές τις δύο προϋποθέσεις μπορούν να έλθουν όλα στο φως. Αλλιώς πρόκειται για συγκάλυψη. Και η συγκάλυψη είναι συνενοχή.