Άλλη μία κίνηση ενίσχυσης των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου έγινε με το Μνημόνιο για θέματα Έρευνας και Διάσωσης που υπέγραψαν στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους Σαμέρ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι.
Με τη νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
“Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως “στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα ‘Μνημόνια Συνεργασίας’ μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές”.
“Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας” δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου κ. Ζάκι.
“Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας”, τόνισε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει: “Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα”.
Η συμφωνία συνάδει απολύτως με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού προηγήθηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.
Η συμφωνία περιλαμβάνει: α) καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR), β) ταύτιση FIR και SAR, και γ) κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.