9.8 C
Arta
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Πότε και Πώς να καταναλώνεις Ψωμί;

Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να φάει χωρίς τη συνοδεία ψωμιού, ενώ αποτελεί και τη βάση πολλών γευμάτων, όπως το πρωινό και το κολατσιό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι το ψωμί, ως αμυλούχο τρόφιμο, βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Προσωπικά, έχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου πάντα υπήρχαν 2-3 διαφορετικές ποικιλίες ψωμιού, σίτου, άσπρο, ολικής και πολύσπορο και οι γονείς μου δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς αυτό.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψωμί και τα θρεπτικά του συστατικά, θα σου αναφέρω τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού και θα δεις πώς μπορεί να ολοκληρώσει ένα γεύμα και να σου δώσει ενέργεια, κορεσμό και νοστιμιά.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το ψωμί;

Το ψωμί παρασκευάζεται ουσιαστικά από αλεύρι και νερό, συνεπώς τα θρεπτικά συστατικά του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του άλευρου που χρησιμοποιείται. Ως προς τα βασικά του συστατικά, δηλαδή τα μακροθρεπτικά αυτά που αποδίδουν ενέργειατο ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και λιπαρών.

Ανάλογα με το είδος του άλευρου που χρησιμοποιείται, αλλάζει η σύσταση σε σάκχαρα και φυτικές ίνες, με τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες να είναι το ψωμί ολικής άλεσης, το σίκαλης, το πολύσπορο, το ψωμί που περιέχει βρώμη και κριθάρι και το πολυδημητριακό. Αυτές οι επιλογές θα σου δώσουν μεγαλύτερο κορεσμό και καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού σου συστήματος, καθώς οι φυτικές ίνες αποτελούν την τροφή των καλών βακτηρίων του εντέρου!

Περιέχει βιταμίνες;

Το ψωμί περιέχει μικρή ποσότητα σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο και το φολικό οξύ. Ωστόσο, στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον και ψωμιά που έχουν εμπλουτιστεί με τα πολύτιμα αυτά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης D και φολικού οξέος.

Η συγκεκριμένη προσθήκη είναι σημαντική εάν αναλογιστείς ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έδειξε ότι έχουμε χαμηλή πρόσληψη σε αυτά ως πληθυσμός.

Το ψωμί σε μία ισορροπημένη διατροφή

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, ένα ισορροπημένο γεύμα χρειάζεται να περιλαμβάνει μία πηγή υδατανθράκων, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, μία πηγή πρωτεΐνης, όπως τα γαλακτοκομικά, το αβγό, τα άπαχα κρέατα, τη σόγια, τα όσπρια, ενώ χρειάζεται να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά. Έτσι, μπορείς σε κάθε σου γεύμα να αξιοποιήσεις και το ψωμί ως μία πηγή υδατάνθρακα, που θα σου δώσει ενέργεια, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πώς μπορείς να το καταναλώσεις;

Το ψωμί ταιριάζει με τα πάντα και μπορεί να σε βοηθήσει να συνθέσεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα μαζί με πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και άλλες φρέσκες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακολούθως σου δίνω κάποια παραδείγματα ενσωμάτωσης του ψωμιού στα γεύματα της ημέρας, ώστε να πάρεις ιδέες για τη διαμόρφωση των δικών σου γευμάτων.

Στο πρωϊνό ή το σνακ:

  • Ψωμί (υδατάνθρακας) + spread ξηρών καρπών (καλά λιπαρά & πρωτεΐνη) + 1 ποτήρι γάλα ή ρόφημα σόγιας (πρωτεΐνη) + 1 φρούτο
  • Ψωμί (υδατάνθρακας) + τυρί spread (πρωτεΐνη) + καπνιστός σολομός (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + πράσινα λαχανικά
  • Ψωμί (υδατάνθρακας) + μαργαρίνη (καλά λιπαρά) + 1 φέτα τυρί (πρωτεΐνη) + μέλι ή μαρμελάδα (υδατάνθρακας) + 1 φρούτο

Στο μεσημεριανό:

  • Φασολάκια μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας (λαχανικά) + ψωμί (υδατάνθρακας) + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Όσπρια (πρωτεΐνη) + ψωμί (υδατάνθρακας) + ελιές (καλά λιπαρά) + σαλάτα

Στο βραδινό:

  • Μπρουσκέτες με φρυγανισμένο ψωμί (υδατάνθρακας) + ελαιόλαδο (καλά λιπαρά) + τριμμένη ντομάτα + τυρί (πρωτεΐνη)
  • Αβγοφέτες με ψωμί (υδατάνθρακας) + αβγά (πρωτεΐνη) + αβοκάντο (καλά λιπαρά) + σαλάτα.

Βλέπεις, λοιπόν, πως το ψωμί ταιριάζει σε κάθε σου γεύμα και σου δίνει τους υδατάνθρακες που χρειάζεσαι για να πάρεις ενέργεια και να ολοκληρώσεις θρεπτικά το γεύμα σου. Αναλόγως τις ανάγκες σου, μπορείς να αξιοποιήσεις διαφορετικά ψωμιά, όπως για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης ή με σπόρους ή εμπλουτισμένο με βιταμίνες, και να δώσεις σε κάθε σου γεύμα διαφορετική θρεπτική αξία.

source

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ