Το ταξίδι που δεν έγινε στις 7 Δεκεμβρίου, σε τρία χωριά όπου ζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχε άλλωστε υποσχεθεί.
Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ειναι η Χειμάρρα, δεύτερος η Φοινίκη και τρίτος η Δερβιτσάνη, όπου θα τον περιμένει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στα Τίρανα, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε -Δυτικών Βαλκανίων, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει την αισιοδοξία της για την υπογραφή συνυποσχετικού, ώστε το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβριο του 2020.
Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την Αθήνα και τον τρόπο που πρέπει να επιλύονται οι διαφορές, πόσο δε μάλλον όταν ο “απέναντι” είναι η Αλβανία, η οποία δεν έχει κρύψει ποτέ τις άριστες σχέσεις της με την Τουρκία.
Από το 1991 …
Τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα ελληνικά χωριά, ήταν το 1991, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την Δερβιτσάνη. Στο άκουσμα, στις αρχές Δεκέμβριου ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην περιοχή, υπήρχε μεγάλη προσμονή, χαρά και προετοιμασίες, οι οποίες όμως έδωσαν την θέση τους στην απογοήτευση, όταν ενημερώθηκαν ότι το ταξίδι ματαιώνεται λόγω καιρικών συνθηκών.
Μάλιστα ήταν αρκετοί αυτοί που δεν πίστεψαν το “απαγορευτικό” του Έλληνα χειριστή του Σινούκ, υποστηρίζοντας ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη ματαίωση. Κάποιοι “είδαν” πίσω απο την ακύρωση του ταξιδιού τα αλβανικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία επέκριναν την κυβερνηση Ράμα, λέγοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να ξαναχτίσει την Έλληνική Βόρεια Ήπειρο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Ράμα πάντως, επέμειναν ότι το ταξίδι ακυρώθηκε εξαιτίας του καιρού και ειδικότερα λόγω της χαμηλής νέφωσης, ανεβάζοντας μάλιστα και ένα βίντεο στα σόσιαλ μίντια.
Σε κάθε περίπτωση στόχος του πρωθυπουργού, όπως λένε κυβερνητικές πηγές είναι να δει και κυρίως να ακούσει από κοντά τους ανθρώπους της ελληνικής μειονότητας. Να ακούσει τις τυχόν δυσκολίες τους και στη συνέχεια η Αθήνα να δει πώς μπορεί να συμβάλει-πάντα σε συνεργασία με τις Αλβανικές αρχές- στην επίλυση τους.
Στο σημερινό ταξίδι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται και από εκπροσώπους της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ στο τέλος της διαδρομής, θα συναντήσει τον Έντι Ράμα. Χθες, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος αμέσως μετά εξέφρασε την ενόχλησή του για την αγορά από την Αλβανία τριών τουρκικών drones.
“Η Αλβανία έχει κάνει μία βασική επιλογή. Να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται μία σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, μιλώντας στη συνέχεια για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος άρχισε πάλι να “ξεδιπλώνεται” έντονα με όλους τους τρόπους προς την Ελλάδα.
Τα 99 χωριά της μειονοτικής ζώνης αναγνωρίζονται επίσημα από την Αλβανία ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός αγγίζει τις 200 με 300.000 με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι συγκεντρωμένο στη Χειμάρρα, στους Αγίους Σαράντα και το Αργυρόκαστρο. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κοινοτήτων, ενώ είναι πιθανό να επισκεφθεί και ένα ελληνικό σχολείο.