12.6 C
Arta
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα – Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι αρμόδιοι της Δημόσιας Υγείας, παρέχοντας οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οι ειδικοί έδωσαν αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα, κάνοντας εκτεκταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

“Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί” είπε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Δημήτρης Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι “κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι”.

Σύμφωνα με τον ίδιο κινδυνεύουν περισσότερο: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθιες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. Να δείξουμε αλληλεγγύη. Τους συνιστούμε να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο.

Αυστηρά στο σπίτι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι

Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα θα πρέπει να δείξουμε αυτές τις ημέρες στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι – εάν είναι δυνατόν- δεν θα πρέπει να μένουν μόνοι δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου – Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), τόνισε ότι τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, νήπια και βρέφη δηλαδή, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Επεσήμανε έντονα ότι τα παιδιά θα πρέπει τις ώρες τις έντονης ηλιοφάνειας, 12-5 , να μένουν αυστηρά μέσα στο δροσερό σπίτι – ούτε καν στη βεράντα.

Απαγορευτικές οι εικόνες των παιδιών στις παραλίες εκείνες τις ώρες, τόνισε.

Πρώτες βοήθειες σε άτομο που έπαθε θερμοπληξία

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος – Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)), μίλησε για παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε περίπτωση θερμοπληξίας , δεν πρέπει να δώσουμε στο άτομο να πιει νερό.

Αντίθετα, μεταφέρουμε άμεσα σε δροσερό μέρος, δροσίζουμε εξωτερικά με παγοκύστες και καλούμε το ΕΚΑΒ ή τον μεταφέρουμε οι ίδιοι στο νοσοκομείο.

Γενικές οδηγίες

  • πολλά υγρά,
  • μικρά, συχνά και όχι λιπαρά γεύματα,
  • όχι έκθεση στον ήλιο
  • όχι καφές η αλκοόλ
  • όχι γυμναστική
  • όχι φούρνος ή άλλες ενέργειες που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού .

Όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιοι από το υπουργείο Υγείας, επί ποδός βρίσκονται ξανά νοσοκομεία και ΕΚΑΒ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα υγείας των πολιτών εξαιτίας των ιδιαιτέρως υψηλών θερμοκρασιών.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν οι Χατζηχριστοδούλου Χρήστος – Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Βάνα Παπαευαγγέλου – Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ