ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωϊκής παραγωγής για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων.
Έχει περάσει ήδη ένας ολόκληρος μήνας από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και οι κτηνοτρόφοι του νομού Άρτας της Ηπείρου αλλά και γενικότερα ολόκληρης της χώρας βρίσκονται για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστοι και αντιμέτωποι με τον οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό τους.
Η κυβέρνηση ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντας τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια ,με προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα στον νομό Άρτας αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 2 καλυμμένες θέσεις από τις 15 οργανικές ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τον πληθυσμό των ζώων είναι τουλάχιστον τριπλάσιες αν όχι τετραπλάσιες.
Ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά φανερώνει το πραγματικό του ταξικό πρόσωπο μη μπορώντας να προστατεύσει την περιουσία του απλού κόσμου, δείχνοντας όμως τις πραγματικές του δυνατότητες όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων ξένων και ελληνικών συμφερόντων.
Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα πανώλης στην Άρτα και στην Ήπειρο γενικότερα οι κτηνοτρόφοι όμως βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού παρατείνονται τα ημίμετρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση (η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων) και νέα κρούσματα καταγράφονται. Τα κρούσματα έφτασαν μέχρι και την πόρτα μας στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν υπάρχει λοιπόν το παραμικρό περιθώριο για κανενός είδους εφησυχασμού αφού οι συνάδελφοί μας κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται πως πέρα από το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής και τις ήδη “κατακρεουργημένες” τιμές των προϊόντων τους θα κληθούν να πληρώσουν και τις όποιες επιπτώσεις της πανώλης.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Παρόλο που κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων δια στόματος Πρωθυπουργού είχε δεσμευτεί, πως θα ενταθούν οι έλεγχοι σε αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες και χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης εκ του αποτελέσματος φαίνεται τελικά ότι ήταν λόγια του αέρα.
Αντίστοιχα μεγάλες ευθύνες βαραίνουν και την περιφερειακή αρχή που εδώ και χρόνια σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις , αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων και τον ομοσπονδιών μας.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι έτσι αφού η ίδια η πολιτική της ΕΕ δια μέσου της ΚΑΠ επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων. Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που εφάρμοσαν και ψήφισαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από δημιουργίας και ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ.
Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων μέσα από την ΟΑΣΝΑ.
Όσο για τις αποζημιώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση που φτάνουν τα 125€ άνα αιγοπρόβατο είναι ψίχουλα όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας ξεπερνά τα 300€.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Άρτας βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας κτηνοτρόφων και τους καλούμε να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα διεκδικώντας:
- Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων.
- Άμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νόμου με το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και ενίσχυση αυτών σε υλικοτεχνική υποστήριξη.
- Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (Περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ.)
- Καμιά κατάσχεση ακινήτων ή λογαριασμών για χρέη σε εφορία ΕΦΚΑ και τράπεζες και παύση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυτών.