Λίγες ημέρες έμειναν πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, το τρίτο μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο να ξεχνάει τον… κακό του εαυτό και το “θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά”, τείνοντας χείρα φιλίας στην Αθήνα, μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής από το Ντουμπάι στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του στέλνοντας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν θέλει… τρίτους ανάμεσά τους, γιατί οι δύο χώρες βρίσκονται τόσο κοντά – όπως είπε – που η φωνή της Τουρκίας… ακούγεται μέχρι την Κω. Συνεπώς, γιατί οι δύο χώρες να βάζουν τρίτους και δη τις ΗΠΑ, στην μεταξύ τους σχέση;
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει τους τόνους γιατί δεν θέλει να ανοίξει και άλλο μέτωπο με την Δύση, ήδη έχει αρκετά, μετά και τη στήριξη που παρείχε απλόχερα στην Χαμάς.
Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα, ενώ σε λίγες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις με τη θέση που θα διατυπώσει η Ελλάδα να παίζει κρίσιμο ρόλο. Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει χαμηλά την μπάλα των προκλήσεων και δεν φαίνεται διατεθειμένος να ταράξει τα νερά, όπως έκανε στην Καγκελαρία, σχεδόν προσβάλλοντας τον οικοδεσπότη Όλαφ Σόλτς.
Με καλή προαίρεση
Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός πυρετός ενόψει των διμερών συναντήσεων των υπουργών, αλλά και της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου των δύο ηγετών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και τους επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Αννα Μαρία Μπούρα και Τσαγιατάι Κιλίτς.
Στόχος, η καλλιέργεια της θετικής ατζέντας που θα συζητείται παράλληλα με τους υπουργούς των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως στην οικονομία, τον τουρισμό, την πολιτική προστασία, και κυρίως το μεταναστευτικό, βήματα που μπορεί να εμπεδώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.
“Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο, γιατί ακόμη και αν διαφωνούμε, πρέπει να αποφεύγονται οι κρίσεις που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, κρίσεις οι οποίες έφτασαν στα όρια της σύγκρουσης”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι η Αθήνα προσέρχεται στο διάλογο με καλή προαίρεση και με πίστη στις αρχές της εξωτερικής της πολιτικής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με σοβαρότητα. Βήμα πίσω από την προκλητική ρητορική έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους και ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι “εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει”. Θα πάμε στην Αθήνα με μια αντίληψη “win-win”. Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής”.
Ποιοι θα συμμετέχουν
Εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα συμμετέχει σύσσωμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο (Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννης) από την πλευρά της Αθήνας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.