13.7 C
Arta
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Το… συρτάκι κάνει καλό στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το συρτάκι και οι άλλοι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μπορεί να βελτιώνουν την κινητικότητα των ηλικιωμένων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως έδειξε, οι ασθενείς που συμμετείχαν επί τρεις μήνες σε μαθήματα ελληνικών χορών παρουσίασαν βελτίωση στην ικανότητα, τη δύναμη και την ταχύτητα αναπήδησης, αλλά και στην αντοχή τους.
Οι βελτιώσεις αυτές μπορεί να προσφέρουν περισσότερη ανεξαρτησία και κινητικότητα στους ασθενείς, εκτιμούν οι ερευνητές.
Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Νοσηλευτικής» (EJCN), η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 πάσχοντες από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικίας 68 έως 78 ετών, οι οποίοι δεν είχαν γυμνασθεί καθόλου κατά το τελευταίο έτος.
Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων συμμετείχε σε τρίμηνο πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης βασισμένης σε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, και η άλλη συνέχισε την καθιστική ζωή της (ομάδα ελέγχου).
Όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις αξιολόγησης της αλτικής ικανότητας (ύψος άλματος, διάρκεια επαφής των ποδιών στο έδαφος, δύναμη και ταχύτητα κατά το άλμα), δύναμης των μυών των ποδιών και αντοχής των μυών των ποδιών.
Ο χορός γινόταν σε δημοτικά γυμναστήρια τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκούσε 40 έως 65 λεπτά κάθε φορά.
Στο τέλος του προγράμματος οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου στις εξετάσεις.
Κατά την έναρξη της μελέτης δεν υπήρχαν διαφορές στις δύο ομάδες στις κινητικές εξετάσεις, αλλά στο τέλος του τριμήνου, όσοι εθελοντές είχαν συμμετάσχει στα μαθήματα χορού είχαν βελτίωση κατά 10% στην αντοχή και τη δύναμη των ποδιών και πηδούσαν κατά 10% ψηλότερα και περίπου 7% ταχύτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που συνέχισαν τον καθιστικό τρόπο ζωής.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί βελτιώνουν την δύναμη, την αντοχή και την αλτική ικανότητα των ηλικιωμένων με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής κ. Ζαχαρίας Βόρδος, από το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΑΠΘ.
Και συνέχισε: «Τα οφέλη που παρατηρήσαμε μπορεί να δώσουν στους ασθενείς περισσότερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή, βοηθώντας τους να περπατούν και να ανεβαίνουν τις σκάλες.
»Μπορεί επίσης να βελτιώσουν τον συντονισμό των κινήσεών τους και να ελαττώσουν τον κίνδυνο πτώσεως και τραυματισμού. Δεν αποκλείεται, τέλος, οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί να παρέχουν και καρδιακά οφέλη, σαν κι αυτά που έχει φανεί ότι παρέχει ο χορός Ζούμπα με τη μουσική λάτιν».
Ο κ. Βόρδος κατέληξε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα μαθήματα χορού ήταν πάνω από 90%, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτού του είδους τα προγράμματα αποκατάστασης μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τους ασθενείς απ’ ό,τι τα κλασικά.

Πηγή : ygeia.tanea.gr/Web Only

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ