Ενεργοποιείται πρώτη φορά και το σύστημα γεω – εντοπισμού (GPS)
Η ένταξη του πρώτου κρατούμενου – φοιτητή στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πλέον πραγματικότητα. Πρόκειται για 32χρονο έγκλειστο στον Κορυδαλλό, ο οποίος έχει επιτύχει σε ΤΕΙ της Αθήνας, και κάνει χρήση της διάταξης περί εκπαιδευτικών αδειών που ψηφίστηκε την περίοδο απεργίας πείνας του Γιώργου Ρωμανού.
Ο κρατούμενος είναι ο τρίτος κατά σειρά που δοκιμάζει το βραχιόλι, ο πρώτος όμως που το φορά με σύστημα γεω – εντοπισμού (GPS). Έχουν προηγηθεί άλλοι δυο χρήστες, εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Energa, που τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό_ στην παρούσα φάση, μάλιστα, η έκτιση της εναλλακτικής αυτής ποινής έχει ολοκληρωθεί για έναν εξ αυτών.
Το βούλευμα βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση του βραχιολιού, καθορίζοντας τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του εκάστοτε κρατουμένου, ορίζει ότι ο 32χρονος θα το φορά δυο φορές την εβδομάδα, οπότε και θα παρακολουθεί μαθήματα και εργαστήρια στο ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα.
Παρά το γεγονός ότι το βραχιόλι συνιστά μέτρο που παραδόξως δεν έγινε ένθερμα δεκτό από τον κόσμο των φυλακών, απόδειξη το ότι έχει εφαρμοστεί μόλις σε τρεις κρατούμενους από τον Μάϊο του 2015, πληροφορίες φέρουν μέχρι στιγμής τη χρήση του – με ευθύνη της εταιρείας G4S – χωρίς προβλήματα, ακόμη και στην περίπτωση του GPS (εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα).
Η συσκευή μοιάζει με υπερμέγεθες ρολόι, είναι αδιάβροχη, φοριέται στο πόδι για λόγους διακριτικότητας και ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια. Κοστίζει γύρω στα 12,5 ευρώ την ημέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος – εκτός και αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.
Ο νόμος περί εκπαιδευτικών αδειών – «συγκερασμός προτάσεων» που είχαν κατατεθεί από τα πολιτικά κόμματα, την περίοδο διαμαρτυρίας του Ρωμανού – προβλέπει ότι δικαιούχοι του βραχιολιού είναι όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων – εργαστηρίων, το εξάμηνο.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου αφορά προσωρινά κρατουμένους, υφ’ όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές, όχι όμως ισοβίτες.
tovima.gr