Έλλειψη ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήχθη το τελευταίο τρίμηνο του 2015, για λογαριασμό της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ).
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ποσοστό 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό ρευματολόγο, θεωρώντας καταλληλότερη κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του. Περίπου το 41% επισκέφθηκε ρευματολόγο μετά από τρεις μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα. Αναφορικά με τον βαθμό αναγνωρισιμότητας των ρευματικών παθήσεων και ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι γνωρίζει τις ρευματικές παθήσεις, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος, ψωρισιακής αρθρίτιδας σπονδυλαρθρίτιδας), ξεπέρασε το 70%. Επιπλέον, επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι ασθένειες που προσβάλλουν μόνο τους ηλικιωμένους.
Στην Ελλάδα, οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 και οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
«Η έννοια και η σημασία των ρευματικών παθήσεων δεν είναι απόλυτα γνωστή στον περισσότερο κόσμο, ούτε και αρκετά διαδεδομένη στον βαθμό που θα ταίριαζε στη σοβαρότητα των εν λόγω παθήσεων. Ως εκ τούτου, υπάρχει χάσμα στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να προέλθει από την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση της ομάδας των παθήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς», επισημαίνει η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις
Την έλλειψη ενημέρωσης έρχεται να καλύψει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, φιλοδοξεί να πετύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των ρευματικών παθήσεων, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ρευματικές παθήσεις.
«Η έννοια, η σημασία και οι επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων, δεν είναι επαρκώς αναγνωρισμένες στην Ελλάδα. Έτσι δεν αξιοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να προέλθουν από την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη και ορθή θεραπευτική αντιμετώπισή από τον ειδικό ρευματολόγο», ανέφερε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Παναγιώτης Τρόντζας. Επίσης, σημείωσε ότι η σύνταξη και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ενημέρωσης «Το Σώμα σού μιλάει- Άκουσέ το», έχουν στόχο την κάλυψη αυτού του κενού, καθώς και την παρέμβαση για την πλήρη και ισότιμη κοινωνική επανένταξη των ατόμων με χρόνιες ρευματικές παθήσεις».
ΑΠΕ ΜΠΕ