Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με αντικείμενο το εργασιακό πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους Θεσμούς.
Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως υπερασπίστηκε τις συντάξεις και την πρώτη κατοικία και τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την Κυριακή στην αντεπίθεση με αφορμή τις δηλώσεις της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα εμπρός», τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να είναι έτοιμοι να ζητήσουν ακόμη και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τις νέες προσλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα.
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα εργασιακά αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια
Νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις κρατικές δομές
Ο ΣΥΡΙΖΑ δριμεία επίθεση εναντίον της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοάκη με αφορμή δηλώσεις της ευρωβουλευτή του κόμματοςΜαρίας Σπυράκη σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΝΔ θα διαλύσει δομές.
«Οι σημερινές δηλώσεις της κ. Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί διάλυσης κρατικών δομών και απολύσεων στο δημόσιο είναι δηλωτικές των προθέσεων και του σχεδίου του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα. Άλλωστε, κανείς δεν ξεχνά τη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Πίσω από τις δήθεν φιλολαϊκές κορόνες κρύβεται το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, άξιου διαδόχου του κ. Σαμαρά: απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, εργασιακή ζούγκλα και μισθοί πείνας».
Άμεση ήταν η απάντηση της κ. Σπυράκη η οποία σε δήλωσή της ανέφερε τα εξής:
«Προφανώς και στην παρέμβασή μου στον ΣΚΑΙ είπα επί λέξει: “Αυτό που πρέπει να δούμε σοβαρά είναι ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Και όταν λέμε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι μα όλοι οι οργανισμοί φαντάσματα.
Και ό,τι καθυστέρηση υπήρχε στο παρελθόν μας βαραίνει, που δεν το κάναμε δηλαδή ως τώρα. Από εκεί και πέρα κατά την ταπεινή μου γνώμη οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να απολυθούν, μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν χαρακτήρα δουλειάς, δηλαδή να μπουν σε μια άλλη υπηρεσία η να κάνουν μια άλλη δουλειά. Υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν σε μια διαδικασία εξόδου”.
«Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά λέει ψέματα, αλλά αυτό δεν είναι είδηση» αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Σπυράκη
Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά λέει ψέματα, αλλά αυτό δεν είναι είδηση.
Προφανώς και πιστεύω ότι το δημόσιο χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι οργανισμοί-φαντάσματα.
Προφανώς και στην ίδια εκπομπή δήλωσα επίσης ότι «η χώρα δεν χρειάζεται νέους ανέργους», και πως «η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές».
Και στο βάθος νέες πιέσεις από τους δανειστές
Η αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά προκαλούν έντονη ανησυχία.
Ενδεικτικές των πιέσεων και του κλίματος που επικρατεί στα γραφεία των κυβερνητικών στελεχών είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας σε εκδήλωση γερμανικού ινστιτούτου ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις μετά το καλοκαίρι από τους δανειστές για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τα εργασιακά, ενώ τόνισε με νόημα πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας
Το ποια θα είναι τελικά τα μέτρα που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση στα εργασιακά το φθινόπωρο είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προεξοφλήσει, σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες τα θέματα που αναμένεται να τεθούν είναι μεταξύ άλλων η μείωση εργατικού κόστους με περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για τις νέες προσλήψεις, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αλλαγή στοκαθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αλλά και η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις.