O Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Σε κατάσταση συναγερμού τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, καθώς προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι να αποτραπεί πάση θυσία το ενδεχόμενο υποχρεωτικής νομοθέτησης των έκτακτων μέτρων που ζητούν οι δανειστές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνει «διάπλατο» το παράθυρο της μη τοποθέτησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε ένα νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά. Υπογράμμισαν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ακόμη, ανέφεραν ότι ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία, ο οποίος – αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους – ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.
Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «υπάρχουν πράγματα που είναι δυνατά και άλλα που είναι αδύνατα για νομικούς λόγους», αποτιμάται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά ότι υπάρχει υπαναχώρηση των θεσμών στο αρχικό αίτημά τους για ψήφιση των έκτακτων μέτρων.
Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι υπάρχει συμφωνία για τα 5,4 δισ. ευρώ, η οποία προκύπτει από το πλαίσιο του περσινού Ιουλίου, ενώ την ίδια στιγμή το μείγμα των μέτρων είναι αυτό που η ελληνική πλευρά πρότεινε και όχι αυτό που προώθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πλέον, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η οριστικοποίηση στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης ότι αυτό που θα ζητηθεί από την Ελλάδα είναι ένας μηχανισμός δέσμευσης βάσει του οποίου θα καλύπτονται τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και όχι η ψήφιση νέων μέτρων.
Για τον σκοπό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε μία τελευταία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, σε περίπτωση που ζητηθεί άμεση νομοθέτηση, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλονιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με όσους στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
Στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που έδειξαν ήδη ότι διαφωνούν με την ανάγκη υιοθέτησης ενός πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης από την Ελλάδα.