Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα νοικοκυριά.
Ιστορικά τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω των γευστικών χαρακτηριστικών που προσδίδουνε στα φαγητά, αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ταυτόχρονης αύξησης του επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών και του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης το ενδιαφέρον των ερευνητών στρέφεται σε αρχέγονα μυστικά, ερευνώντας περαιτέρω τα οφέλη των μπαχαρικών στην υγεία μας.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα χημείας τροφίμων, του τεχνολογικού ινστιτούτου διατροφής στο Mysore, της Ινδίας, μπαχαρικά όπως το κόκκινο πιπέρι, η πιπερόριζα, η μουστάρδα και ο κουρκουμάς μπορούν να διεγείρουν τη μετατροπή της χοληστερίνης σε χολικά οξέα, μια σημαντική διαδικασία αποβολής της χοληστερίνης από το σώμα.