Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι σχέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν
τραυματιστεί, στην πραγματικότητα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.Αυτό μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Σοβαρή πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα με την οποία συζήτησα το θέμα μου είπε ότι με την αποκάλυψη των Wikileaks η Ελλάδα πυροβόλησε τα πόδια της.”Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” με συνεχείς αναρτήσεις του επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι έξαλλα και αναζητούν ακόμη και τον φυσικό αυτουργό-ΔΡΑΣΤΗ των Υποκλοπών.
Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ τώρα οι δανειστές επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες ζητώντας νέα μέτρα σοκ και τινάζοντας την διαπραγμάτευση στον αέρα.
Απαιτήσεις – σοκ: Αυξήστε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, κόψτε μισθούς στο Δημόσιο, κάντε ομαδικές απολύσεις
Αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, προτείνουν μεταξύ άλλων οι δανειστές προκαλώντας «έμφραγμα» στην Αθήνα και νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις
Στα προσχέδια των δανειστών υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν νέες εντάσεις από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.
Η τρόικα ζητά την μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ, αντί τα 9.090 που αποδέχεται η κυβέρνηση (και αντί 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα), ποσό που θα προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Προτείνουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
Επίσης ζητούνται αυξήσεις και νέους έμμεσους φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση. απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2016,
Ζητούν ακόμη:
– περικοπές των προνομιακών επιδομάτων,
– ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει μείωση των επικουρικών συντάξεων, που το ΔΝΤ την υπολογίζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ, κάτι όμως που δεν δέχεται η κυβέρνηση.
– νέες παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, με πάγωμα μπόνους και προαγωγών.
Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, ενω χάσμα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι με αύξηση 10 λεπτών η αμόλυβδη θα αγγίξει τα 1,48 ευρώ. «Και δεν μιλάμε για τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κίνησης» τόνισε δε.