18.7 C
Arta
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας από τον καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιο

Συνδιαοργανωτές: Δήμος Αρταίων, Σύλλογος Αστρονομίας Άρτας Αστρολάβος και Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Ο Δήμος Αρταίων, ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας Αστρολάβος, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας προσκαλούν στην ομιλία του διεθνούς κύρους πολιτικού μηχανικού, ομότιμου καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, με θέμα «Οι Γέφυρες των Αρχαίων Ελλήνων», που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας την Παρασκευή 12 Ιουλίου και ώρα 21:00.

Ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας με πολυάριθμες κατασκευές και δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, ενώ έχει διαπρέψει και σε θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας, παιδείας και γλώσσας.

Η πόλη μας, η Άρτα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την επαγγελματική δραστηριότητα του καθηγητή, διότι αφενός είναι ο μελετητής και κατασκευαστής της νέας γέφυρας του Αράχθου το 1959 και αφετέρου συνέβαλε ουσιαστικά στη συντήρηση της Ιστορικής Γέφυρας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και στην επίλυση των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί στα βάθρα της.

Για τους παραπάνω λόγους ο Δήμος Αρταίων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα επιδώσει στον καθηγητή το απόσπασμα Πρακτικού της 17ης Ιουνίου 2024, με το οποίο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αρταίων, και θα του παραδοθεί το «Κλειδί της πόλης», ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τεράστια προσφορά του στην πρόοδο της περιοχής με την κατασκευή της γέφυρας στον Άραχθο ποταμό.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί με υπέροχες μελωδίες από το Δημοτικό Ωδείο Άρτας, ενώ οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μια βραδιά αστροπαρατήρησης με τα τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρονομίας Αστρολάβος. Θα παρατηρήσουμε στον έναστρο ουρανό της Άρτας, την υπέρλαμπρη Αφροδίτη, τον μοναδικό Κρόνο με τους δακτυλίους του, τον γίγαντα Δία με τους δορυφόρους του, διάφορους αστερισμούς καθώς και νεφελώματα.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας σε μία μοναδική βραδιά, πέρα από τα συνηθισμένα, με μουσική, ιστορία και αστέρια, με μια μοναδική προσωπικότητα διεθνούς κύρους, τον καθηγητή Θεοδόση Π. Τάσιο, που αξίζει όλοι μαζί να τον τιμήσουμε.

Το βιογραφικό σημείωμα του διακεκριμένου καθηγητή

Ο κ. Θεοδόσιος Π. Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Χρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, μέλος της Επιτροπής Βραβείων του American Concrete Institute (2015-18), εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας και πρόεδρος της Εταιρίας Διερεύνησης της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 500 επιστημονικές εργασίες και 65 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) στη Ζυρίχη.

Το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αντισεισμικής (Ιαπωνία, 2020-21) τον περιέλαβε ανάμεσα στους τέσσερις “Legendary Figures, Old Masters”. Επίσης, αποδέκτης του Μεταλλίου της Πόλεως των Παρισίων και επίτιμος δημότης πέντε ελληνικών πόλεων.

Ειδικότερα, ο κ. Θ. Π. Τάσιος έχει από καιρού προσφέρει στην πόλη της Άρτας τις υπηρεσίες του ως Γεφυροποιός: Αφενός ως Μελετητής και Επόπτης Κατασκευαστής (προ 60ετίας) της επί του Αράχθου γέφυρας της οδού Άρτας –Ιωαννίνων, και αφετέρου ως συντονιστής της (προ 40ετίας) σωτήριας επέμβασης για τη στερέωση της ιστορικής γεφύρας της Άρτας και τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ